Gedizli öğrenciler: Hidrojenli araba yarışında biz de varız

Gediz Üniversitesi öğrencileri, mevcut hidrojen araçlarının verimliliğini artırarak Shell Eco-Maraton'a katılmaya hak kazandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençler, yüzde 100 çevreci otomobilleri GÜVE 1'le Hollanda'da Avrupa ekiplerine karşı Türkiye'yi temsil edecek. Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, danışman öğretim üyeleri desteğinde sürdürdükleri başarılı çalışmalarıyla yurtdışından kabul gördü. Barış Zafer'in kaptanlığındaki ekip, mevcut hidrojenli araç teknolojisine bir yenilik getirerek, Shell Eco-Maraton'a başvurdu. Daha önce TÜBİTAK Hidrojen Enerjili Otomobil Yarışları'nda üç yıl üst üste birincilik elde eden Barış ve arkadaşlarının projesi, alternatif ve çevreci yakıtları geliştirmenin amaçlandığı yarışmaya davet edildi. Gedizli gençler bunun üzerine, tasarladıkları aracı Yrd. Doç. Dr. Selim Solmaz'ın akademik danışmanlığında 8 ayda hazırladı. GÜVE 1 (Gediz Üniversitesi Verimlilik) adı verilen otomobille 17-19 Mayıs 2012 arasında Hollanda'nın Rotterdam şehrinde mücadele edilecek. İzmirli öğrencilerin eseri GÜVE 1'i, İtalyan öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Carmen Amaddeo ve takım üyesi gençlerden Yasemin Yılmaz kullanacak.

Kaptan Barış Zafer, GÜVE 1'in tamamen çevreci ve yüksek verimli olduğunu belirtti: ?Bu yarışmaya, mevcut hidrojen araçlarını daha da geliştirebilenler katılabiliyor. Biz de hidrojen yakıt pillerinin verimliliğini artırmayı başararak kabul edildik. Avrupa'nın farklı ülkelerinden ekiplere karşı üç gün boyunca mücadele edeceğiz. Zorlu parkurları en az yakıtla aşarak birinci olmaya çalışacağız.?

Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güneş de öğrencilerin bu yarışmaya katılmaya hak kazanmalarının kendilerine büyük onur verdiğini ifade etti. Prof. Dr. Güneş, şunları söyledi: ?Genç araştırmacılarımızı ve öğrencilerimizi sürekli teşvik ediyoruz. Bu hedefleri iyi kavrayan öğrencilerimiz, 8 ay boyunca adeta gece gündüz çalışarak mühendislik başarısı diyebileceğimiz bir araç ortaya çıkardılar. Sürtünmeyi en aza indiren özel bir aerodinamik yapıya sahip GÜVE 1'de en küçük ayrıntılar bile düşünüldü. Bu gençlerin çabaları, gelecekte hidrojen gibi alternatif yakıtların günlük hayatta ve sanayide daha etkin kullanımını sağlayacak, Gediz Üniversitesi'ni de bu alanlarda bilgi merkezi haline getirecek. Dekan Yardımcımız Rıdvan Özel başkanlığındaki ekibimizin ülkemizi, İzmir'i ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil edeceğine, dereceyle döneceklerine inanıyoruz. Bu aracın hazırlanmasına katkıda bulunan Bisan, Katmerciler, Özgörkey Otomotiv, Mercan Yat ve Teksav Teknoloji firmalarına da teşekkür ediyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber