Bakanlar Kurulu sonrasında yapılan açıklamayı görmek için tıklayın.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2005 20:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi düzenlemesi ile ilgili veto gerekçelerini 'kabul edilemez' olarak nitelendirdi. Çiçek, "Bu ülkenin siyasetçisine güvenmeyeceksiniz. O zaman demokrasiyi nasıl kurumsallaştıracağız?" dedi.

Çiçek, açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. CHP Genel Başkanı Baykal'ın, Meclis'in meşruiyetini kaybettiği ve 2006'da erken seçim yapılması gerektiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çiçek, Türkiye'nin gündeminde seçimin bulunmadığını ifade etti. Seçimi gündeme getirmek için de hiçbir sebep olmadığını kaydeden Çiçek, birilerinin gönlünden geçtiği için Türkiye'de seçim yapılamayacağını dile getirdi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Yapacağımız bunca iş varken, hükümetin 3. yılı dolmadan gündeme bir seçim tartışmasını sokmak Türkiye'nin hayrına değildir. Anayasa ve yasalarda seçimin ne zaman yapılacağı bellidir. Türkiye'de bir hükümet boşluğu mu var, Türkiye'nin işleri mi görülmüyor? Kişilerin arzusuna göre seçim yapılmaz. Bizim gündemimizde seçim söz konusu değildir. Bu tür tartışmalar yabancı sermayeyi 'dur bakalım ne olacak' endişesine sevk eder. Bu da Türkiye'nin aleyhine olur. Hükümetin gündemi bellidir. Hükümeti Türkiye'nin gündeminden kopararak başkalarının minderine çekmek kimseye fayda getirmez."

Çiçek, Bankacılık Yasa Tasarısı ve Sosyal Güvenlik Reformu'nun 1 Temmuz'a yetişip yetişmeyeceği sorusu üzerine Meclis'in çalışma şartları konusunda temennide bulunabileceklerini, ancak yasamanın gündemi ile ilgili bağlayıcı beyanda bulunamayacağını ifade etti. Bu iki yasanın 1 Temmuz'a kadar çıkması için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Çiçek, şu anda iki tasarının da komisyonda olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen TCK'nın iki maddesi ve RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi ile ilgili düzenlemenin 1 Temmuz'a yetişip yetişmeyeceği sorusu üzerine ise Çiçek, bunları süratle Meclis'ten geçirmeyi ve 1 Temmuz'dan önce yasalaştırmayı arzu ettiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı'nın RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi konusundaki veto gerekçelerine katılmadığını vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu gerekçeler, 'siyasiler mutlaka bir şey yapar, siyasiler pencereyi kirletir' mantığının bir yansımasıdır. Neden siyasetçiler hep kötü yapar da başkaları iyi yapar? Bugünkü sayın cumhurbaşkanını da Meclis seçti. Senelerden beri Sayıştay mensuplarını bu Meclis seçer. Hiç de kötü seçim yapmadı. Bu ülkenin siyasetçisine güvenmeyeceksiniz, Parlamentosu'na güvenmeyeceksiniz. O zaman demokrasiyi nasıl tanımlayacağız? Demokrasiyi nasıl kurumsallaştıracağız? Bunlar bizim kabul edebileceğimiz gerekçeler değil."

Çiçek, CHP Genel Başkanı Baykal'ın eşi türbanlı bir kişinin cumhurbaşkanı seçilmesinin sakıncaları ile ilgili yaptığı değerlendirmenin hatırlatılması üzerine ise, "Bu konu bizim gündemimizde yok. Gündemimizde olması da gerekmiyor. Kimse gölge taşlamasın" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber