Elektronik ihale ile satın alma bütçelerinde %20'lik tasarruf

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2005 20:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Sener Akkaynak, elektronik ihalenin kamu satın alma bütçesinde yüzde 20'lik bir tasarruf sağlayacağını belirterek, "KİK olarak, kamu alımları piyasasında saydamlığı, rekabeti, kamuoyu denetimini, hesap verebilirliği, kamu kaynaklarının usulüne uygun verimli kullanılabilmesini sağlamak amacıyla elektronik ihaleyi gerçekleştirmeyi hedefledik" dedi.

KİK tarafından düzenlenen 'elektronik İhale (e-İhale) Forumu' bugün KİK merkezinde gerçekleştirildi. 'e-Dönüşüm Türkiye' hedefinin en önemli bileşenlerinden biri olan 'Elektronik İhale' ya da diğer adıyla 'Elektronik Kamu Satınalma Sistemi' bugün KİK'te yapılan bir forum ile kamu ve özel sektör temsilcilerine tanıtıldı. Forumun açılış konuşmasını yapan KİK Başkanı Sener Akkaynak, e-Devlet bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması ile elektronik ortamda hizmetlerin aksaksız, hızlı yapılabilmesi, kaliteli yürütülebilmesi, işletme giderlerinin azaltılması, gerçek bilgiye ulaşım gibi avantajların yanı sıra düşük performanslı devlet modelinden, yüksek performanslı şeffaf devlet sistemine geçişi sağladığını söyledi.

Elektronik ihalelerin kamu satın alma bütçesinde yüzde 20'lik bir avantaj sağladığını da vurgulayan Akkaynak, rekabetin artışı, ihaleye katılanların sayısının artması, ihale sürelerinin kısalması gibi avantajlarla bu rakamın daha da artacağını kaydetti. Elektronik ihalenin etkinlik ve verimlilik sağladığını ifade eden Akkaynak, elektronik ihalenin tam ve başarılı şekilde uygulanması için, varlık yönetimi, satın alma, muayene kabul, bakım onarım destek, muhasebe sistemlerinin birbirleriyle entegre edilmesi gerektiğini anlattı. "İhale denildiğinde eskiden başka çağrışımlar oluyordu" diyen Akkaynak, elektronik ihalenin aynı zamanda yolsuzluk ve usulsüzlükle mücadelenin bir aracı olduğunu belirtti. Elektronik ihale ile; teklif verme, teklif kabul, tekliflerin güvenliğinin sağlanması ve tekliflerin açılması işlemlerinin güvenli, zamanında, itiraza yer vermeyecek şekilde, kağıt ortamından farklı olarak doğrulanabilir ve ispatlanabilir nitelikte gerçekleştiğini de anlatan Akkaynak, bunun da sorgulanabilir ve hesap verebilir bir ihale ortamı yaratacağını söyledi.

Elektronik ihalenin ihale sürecinde taraflara eşit muamele sağladığını da ifade eden Akkaynak, bu ihaleler sürecinde iş dünyasının katılımının kolaylaştırıldığını da belirtti. Akkaynak, "İyi tasarlanmış bir e-İhale uygulaması, küçük ve orta ölçekli firmaların kamu ihalelerine katılması ve etkin rekabetin oluşmasını sağlamaktadır. Küçük ve orta büyüklükteki firmaların ulusal veya uluslararası ihalelere katılmalarına zemin oluşturulmaktadır. İhale hazırlık sürecindeki uzmanlık alanında küçük ve büyük firmalar arasındaki fark ortadan kaldırılmaktadır" diye konuştu.

Şeffaflığın ihaleyi yapan ya da yükleniciden çok üçüncü kişilerin ihalenin tüm aşamalarını görmesini sağlayacağının da altını çizen Akkaynak, şeffaflığın da, hesap verebilirliğin temel şartı olduğunu söyledi.

Elektronik ihalenin gerçekleşebilmesi için bazı bileşenlerin biraraya gelmesi gerektiğini belirten Akkaynak, bunların başında da devlet ve hükümet desteği geldiğini kaydetti. Yasal çerçevenin de düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Akkaynak, kurumsal değişiklik gerektiğini de anlattı. Akkaynak, teknolojinin son ürünü olan teçhizatın iyi kullanılması gerektiğini belirterek, elektronik ihale için milli bir politika gerektiğini de kaydetti. Akkaynak, "İhalelerin üzerindeki kara bulutların ortadan kalkması için, şeffaflık ve hesap verebilirlik için elektronik ihale bir milli politika olmak durumundadır. KİK olarak, kamu alımları piyasasında saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, kamuoyu denetimini, hesap verebilirliği, kamu gereksinimlerinin uygun koşullarda ve zamanında, doğru şekilde karşılanmasını, kamu kaynaklarının usulüne uygun verimli kullanılabilmesini sağlamak amacıyla elektronik ihaleyi gerçekleştirmeyi hedefledik. Günümüzde bilgiye erişimin kolaylığı yanında, bilgiyi üretmek de çok önemlidir. Lider kuruluşlar bilgiyi yaratanlar olacaktır" şeklinde konuştu.

Akkaynak ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç alımlarının elektronik ihale yoluyle gerçekleştirilmesi protokolünün de yakında imzalanacağını söyledi. Daha sonra Elektronik İhale Projesi Geliştirme Grubu Başkanı ve KİK Başkan Yardımcısı Gökhan Oğuz yansı eşliğinde elektronik ihale uygulamasının tanıtımını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber