Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeleri izleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 21:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm büyükşehir belediyelerini ''Kentleri İzleme Projesiyle'' sağlık, yoksulluk, yaşanabilirlik gibi çeşitli kriterlere göre izleyecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakanlığın belediyelerin kapasitesini artırmak, belediyeler arasında işbirliğini geliştirmek için çalışmalarına hız verdiği, Almanya, İspanya, İngiltere gibi Avrupa Birliği ülkelerinin de kullandığı Kentleri İzleme Projesi'ni 2017 yılına kadar Türkiye'de faaliyete geçireceği bildirildi.

Projeyle tüm büyükşehir belediyelerinin sağlık, yoksulluk, yaşanabilirlik gibi çeşitli kriterlere göre izleneceği, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların çalışmalarıyla Türkiye'ye benzerlik gösteren sosyal yapı, ekonomik yapı, yurttaşlık, mekansal yapı, çevre, ekoloji ve bunlara bağlı alt alanlarda 159 göstergeden oluşan kentsel gösterge setinin oluşturulduğu kaydedildi.

Göstergelerin farklı ölçek ve nitelikteki yerleşmelerde sınanması için pilot olarak seçilen Samsun, Denizli ve Osmaniye'de uygulandığı ifade edilerek, göstergelerin hangilerinin Türkiye'de toplanabildiğine ya da toplanamadığına, hangilerin öncelikli, hangilerinin büyükşehirde, hangilerinin orta ölçekte toplanabildiğine ilişkin tablolar oluşturulduğu bilgisine yer verildi.

-Veriye hızlı ve güvenli ulaşılacak-

Göstergelerin pilot bölgeden çıkan sonuçlara göre azaltılacağı belirtilerek, bu yıl içerisinde göstergelerin öncelikle hangi belediyelerde ve hangi süreler içinde uygulanacağı ve izleneceğine dönük çalışmaların yapılacağı bildirildi.

Kent yöneticilerinin, kentleriyle ilgili tüm mekansal kararları, Dünya Bankası'nın teknik işbirliğiyle yürütülecek projenin sonucuna göre üretilen endeksler ve raporlara göre vereceği kaydedildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kent bilgi standartlarını belirleyerek belediyelerin e-devlet entegrasyonunu sağlamayı hedeflediğinin de belirtildiği açıklamada, yerel yönetimlerin iş süreçlerinin iyileşmesiyle mükerrer veri üretilmesinin de önüne geçileceği, veriye hızlı ve güvenli ulaşılmasının sağlanacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber