Polisler en çok rüşvetten ceza aldı

Haber Giriş : 12 Eylül 2003 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polisler en çok rüşvetten ceza aldı

Emniyet Müdürlüğü'nün yaptığı bir araştırmaya göre son üç yılda 39 bin 608 polis suç işledi. Araştırmada son 2.5 yılda toplam 942 polisin meslekten atıldığı belirtilirken, bu polislerin en çok rüşvet, zimmet ve suistimal suçları işlediği belirtildi

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı bir araştırma, polisin ekonomik ve sosyal sıkıntısı karşısında geldiği noktayı da ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, son üç yılda 39 bin 608 polis suç işledi. Aynı araştırmada son 2.5 yılda toplam 942 polis meslekten atılırken, bu polisler arasında en çok görevi suiistimal, zimmet, rüşvet, rant elde etme gibi suçlarının bulunduğu bildirildi.

Suça karşı mücadele eden polislerin, çoğu zaman da suça karıştığının en önemli göstergesinin artan "Disiplin suçları" olduğunu tespit eden emniyet yetkilileri, "Yakın temasın zor koşullarda görev yapan polisi suça teşvik ettiğini" belirledi.

5 POLİSTEN BİRİ SUÇLU
Polis kayıtlarına göre son üç yıl içinde 39 bin 608 polis disiplinsizlik veya başka nedenlerle suç işledi. Sadece 2003 yılının ilk altı ayında 7 bin 159 polis, değişik disiplin cezalarına çarptırıldı. Emniyet bünyesindeki 190 bin kadar polis dikkate alındığında, son üç yıl içinde her beş polisten birinin disiplinsizlik veya başka nedenlerle suç işlediği ortaya çıktı.

MÜDÜRLER DE VAR
Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre polisler çoğunlukla rütbe terfisinin durdurulması, maaş kesimi, uyarma, kınama gibi cezalar alıyor. Emniyet mensuplardan bu yılın ilk altı ayında, aralarında emniyet müdürünün de bulunduğu 124 polis meslekten men edildi, 5 emniyet mensubu da devlet memurluğundan çıkartıldı.

2001 yılında disiplin cezası alan polis memurların sayısı 18 bin 643, 2002 yılında ise bu sayının 13 bin 806' kadar gerilediği ancak 2003 yılında bu sayının daha da artmasının beklendiği ifade edildi.

942 POLİS ATILDI
Aynı araştırmada son 2.5 yılda toplam 942 polisin meslekten atılırken, bu polisler arasında en çok görevi suiistimal, zimmet, rüşvet, rant elde etme gibi suçlarının bulunduğu bildirildi. Emniyet yetkilileri Emniyet Genel Müdürlüğü Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılan personelin idari cezanın yanı sıra, bu suç dosyalarının yargıya da gönderilerek adli olarak da cezalandırılmaların sağlandığı kaydedildi.

Polis neden suç işliyor?
Aynı araştırmada polislerin "dört nedenle suç işlemeye meyilli oldukları" da vurgulandı ve bunlar şöyle sıralandı

1- Maaşların yetersizliği,

2- Polislerin haklarını arayamaması,

3- Mesai saatlerinin belirsizliği,

4- Çalışma koşullarının ağırlığı

Emniyet yetkilileri, suç işleyen polislerin çoğunluğunun metropol illerdeki görevli olduklarını ve çoğunluğunun da rütbeli olmayıp, memur sıfatında olduğunu belirtiyor.

İçişleri Bakanı Aksu:

Poliste suç artışı yok
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul'da bir polisin 2 meslektaşını öldürmesi olayı ile ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek, "Olayla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapılacak" dedi. Aksu, münferit olayların Emniyet Teşkilatı'nın geneline mal edilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Poliste bir suç artışı söz konusu değil" dedi.

İsrail'den dün sabah saatlerinde dönen İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Beşiktaştaki polis cinayetiyle ilgili İstanbul Emniyet Müdürü Cemalettin Cerrah'tan konuyla ilgili bilgi aldı. Olayı SABAH'a değerlendiren Bakan Aksu, şöyle konuştu "Olay münferit bir olaydır.

'MÜFETTİŞ GÖNDERDİM'
Polis memuru sinir krizi geçirerek, böyle üzücü bir olaya sebep olmuştur. Konuyla ilgili gerekenleri İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü yapmaktadır. Ayrıca, konuyla ilgili bir mülkiye müfettişi, bir de polis başmüfettişi görevlendirdim."

Aksu, poliste suç oranında artış olamadığını yineleyen Aksu, "Bu tür bilgilerin nereden elde edildiğini bilmiyorum. Bizim elimizdeki bilgilere göre, Emniyet teşkilatında vahim bir suç artışı söz konusu değil. Bu tür olaylarda münferit olarak cereyan ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, suç işleyen kendi mensupları hakkında da gerekli işlemi yapıyor. Gerekiyorsa Adliye'ye sevk ediyor" diye konuştu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber