İzmir Kuş Cenneti'ndeki başıboş köpekler yumurta ve yavruları yiyor

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, ?İzmir Kuş Cenneti'ne bırakılan sokak köpekleri, kuluçka kolonilerine zarar veriyor.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2012 14:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, ?İzmir Kuş Cenneti'ne bırakılan sokak köpekleri, kuluçka kolonilerine zarar veriyor.? dedi. Sasalı Piknik Alanı'na köpek barınağı yapılmasından sonra ortaya çıkan bu hayvanların, ayrıca sahipli köpeklerin de salınması sonucu flamingolar başta olmak üzere İzmir Kuş Cenneti Yaban Hayatı Koruma Sahası'nda kuluçkaya yatan bütün kuşların yuva ve yavruları yeniyor.

Flamingolar, Türkiye'de sadece Tuz Gölü ve İzmir Kuş Cenneti'nde üreyebiliyor. Kuş Cenneti'nde dolaşan başıboş köpekler, 2010 yılında 2 bin 190 ve 2011'de 3 bin 500 flamingo yumurtasının kırılmasına sebep olmuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Sıkı, ?Kuşların kuluçka döneminin en yoğun olduğu ve Dünya Çevre Günü kutlamalarının yapıldığı günlerde 20 bin flamingonun ağlamaması için Kuş Cenneti sahasında başıboş dolaşan sokak köpekleri en kısa zamanda toplanarak, köpek bakım merkezlerine teslim edilmelidir.? diye konuştu. Mehmet Sıkı, 2011 yılındaki köpek istilasından sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Çiğli ve Karşıyaka belediyeleriyle alanın yönetiminde görevli İzmir Kuş Cenneti Koruma Birliği ve Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesi yetkililerinin ortak çalışması sonucu Yaban Hayatı Koruma Sahası'ndan 120 civarında sokak köpeğinin uzaklaştırıldığını hatırlattı: "Tüm ilgili kuruluşlar, biraz daha gayret göstererek alandaki bütün köpekleri mutlaka saha dışına çıkarmalıdır. Bir yıldan beri alandan çıkarılmayan köpeklerin flamingolara verdiği zarara ve üzüntülerine ortak olmak ve artık flamingoların ağlamaması için yakamda siyah kurdele taşıyorum. Kuş Cenneti'nden en son köpek çıkarılana kadar da bu rozeti ve siyah kurdeleyi taşımaya devam edeceğim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber