'Güvenli kana' ulaşmada yeni sistem geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2012 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın AB desteğiyle yürüttüğü ve Türk Kızılayı'nın ortağı olduğu ''Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Desteği Projesi'' ile vatandaşların ihtiyaç anında, yüksek standartta ve yeterli miktarda güvenli kana sorunsuz ulaşması sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ulusal kan politikası çerçevesinde mevcut sistemin güçlendirilmesi için ''Güvenli Kan, Sağlıklı Türkiye'' sloganıyla ''Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi'' başlatıldı. Projeyle, vatandaşların ihtiyaç duyduğu anda, yüksek standartta ve yeterli miktarda güvenli kana sorunsuz ulaşabilmesi sağlayacak.

''14 Haziran Dünya Kan Bağışçısı Günü''nde tanıtımı yapılacak proje kapsamında karşılıksız, gönüllü ve düzenli kan bağışçı sayısının arttırılması, toplanan kanın uygun, güvenilir ve etkin yöntemlerle hazırlanması ve hazırlanan kan ve kan bileşenlerinin en uygun şekilde kullanımının sağlanması hedefleniyor. Projeyle, daha etkin ve ulusal bir kan sistemine sahip olmak için başta Türk Kızılayı Bölge Kan Merkezleri olmak üzere ilgili tüm birimlerde mevcut kapasitesinin güçlendirilmesi planlanıyor.

- Ulusal rehber hazırlanacak -

Avrupa Birliği'nin katkısı ve Sağlık Bakanlığı sahipliğinde yürütülen ve Türk Kızılayı'nın müşterek yararlanıcı olduğu proje kapsamında, Türkiye'nin kan hizmetleri yapısının yasal, teknik, insan kaynakları ve idari kapasite bakımından il ve ilçe düzeyinde ayrıntılı olarak gözden geçirilmesi, bölgesel düzeyde etkin bir sistemin kurulması sağlanacak.

Durum analizi sonrası kan bankacılığı ve transfüzyon tıbbı alanında ulusal stratejinin güncellenmesi hedefleniyor. Kan bankacılığı ve transfüzyon tıbbi alanındaki uygulamalara esas ulusal rehberin güncelenmesi ve kanın klinik kullanımına yönelik ulusal rehber hazırlanacak.

Kan Bankacılığı ve transfüzyon tıbbı alanında görevli sağlık personelinin eğitim gereksinimleri belirlenecek, personelin yetkinliği arttırılarak insan kaynağı güçlendirilecek. Sağlık Bakanlığı ve kan hizmet birimleri arasında etkin iletişim ve bilgi akışı için veri tabanı oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber