Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, ?Rektörler TSK ile işbirliği yapacağına STK ile işbirliği yapsınlar?

Haber Giriş : 18 Eylül 2003 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, ?Rektörler TSK ile işbirliği yapacağına STK ile işbirliği yapsınlar?

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, öğretim üyeleri olarak ne YÖK, ne de siyasi iktidara mahkum olmak istediklerini belirterek, ?'Yükseköğretim Yasa Taslağı hazırlama çalışmaları içinde yer almak istiyoruz'' diye konuştu.

Prof. Dr. Erdin, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimleri Odası, Eğitim?Sen 6 No'lu Üniversiteler Şubesi ve öğretim üyeleriyle birlikte İstanbul Tabip Odası'nda ortak basın toplantısı düzenledi. ?Rektörler TSK ile işbirliği yapacağına STK ile işbirliği yapsınlar? yazılı pankart altında açıklama yapan Prof. Dr. Erdin, 1981 yılından beri sürekli eleştirdikleri YÖK sisteminin aşırı merkeziyetçi ve bürokratik bir mekanizma olduğunu dile getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Yükseköğretim YasaTaslağı'nın konunun yeniden gündeme gelmesine ve tartışılmasına neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Erdin, yeni taslağın yasalaşma sürecinde hükümetin kurumsal muhatap olarak Üniversitelerarası Kurul'u (ÜAK) aldığını belirtti. Prof. Erdin şunları kaydetti: ?Çalışmaların yalnızca rektörlerle hükümet arasında sürdürülüyor olması, üniversiter topluluğun gerçek bileşenleri açısından kaygı vericidir. Çünkü rektörlerin bir bölümü bugüne dek sistemin kendilerine vermiş olduğu yetkileri sonuna kadar kullanmış, bundan hiçbir rahatsızlık duymamıştır. Bu durumda yalnızca hükümet ile ÜAK tarafından yürütülen bu çalışmalardan sağlıklı bir üniversite yasası çıkacağına inanmak güçtür. Üniversitelerin sahibi öğretim üyeleridir. Öğretim üyeleri olmadan hazırlanan yükseköğretim yasası kalıcı olamaz.''

Yasa taslağı üzerindeki çalışmalara Milli Eğitim Bakanlığı ve ÜAK'ın yanı sıra Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ve ilgili sendika temsilcilerinin da katılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Erdin, ?Biz sivil toplum kuruluşları olarak bu platformu oluşturduk. Bu platform ile Yükseköğretim Yasa Taslağı hazırlama çalışmaları içinde yer almak istiyoruz.? açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Erdin, ?'YÖK Başkanı ve rektörlerin Kara Kuvvetleri Komutanı ile görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki bir soru üzerine de, ?'Üniversite sorunları üniversite içinde görüşülür. Onun dışında güç aramak üniversitelerin önünü tıkamak anlamına gelir'' açıklamasında bulundu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber