Türkiye'nin ilk uluslararası engelli kongresi İzmir'de düzenlenecek

Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin problemleri ve çözümlerine yönelik olarak Türkiye'de ilk defa uluslararası bir kongre düzenliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2012 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kongreyle birlikte yine ülkenin ilk ?Engelli Stratejik Planı? hazırlanacak. Ayrıca Engelli Konukevi hayata geçirilecek, engelliler düşünülerek planlanan yapılar için mavi bayrak benzeri bir uygulama da gündeme getirilecek.

2005 yılında ?Engelli Dostu Belediye? unvanı alan İzmir Büyükşehir, 2010'u Engelliler Yılı ilan ettikten sonra şimdi de Türkiye'ye öncü olacak bir proje başlatıyor. ?Uluslararası Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri? konulu "ENGELSİZMİR 2013" adlı kongre, 30 Ekim-3 Kasım 2013 arasında İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda düzenlenecek. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda konu hakkında bir basın toplantısı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bilime dayalı ve katılımcı bir anlayışla ortaya koyulan stratejik planlarla şehri yönettiklerini söyledi. Ailelerin, engelli çocuklarını bırakıp nefes alabilmesi için Buca'da 65 bin metrekare alanda kuracakları Sosyal Yaşam Kampüsü'nde Engelli Konukevi yapacaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, ?Stratejik planda engelliler için yapmak istediğimiz çalışmaları ortaya koyacağız. İzmir'in gerçekten engelsiz bir kent olması, engellilerin kentin tüm nimetlerinden faydalanır hale gelmesi için çıktığımız bu yolda tüm İzmirlilerin desteğine ihtiyacımız var.? dedi.

2013 Haziran ayında Dünya Sağlık Örgütü'nün teknik toplantısının İzmir'de yapılacağını da hatırlatan Kocaoğlu, engellilere karşı toplumsal farkındalığı arttıracak uluslararası kongrenin, teması "Sağlık" olan EXPO sürecine de ciddi katkı sağlayacağını söyledi. 2005 yılında çıkarılan Engelliler Yasası'nda öngörülen yedi yıllık sürenin uzatıldığına değinen Kocaoğlu, ?Hiçbir kentimiz, tamamen bu düzenlemeye hazırlıklı değildi. Biz de hazırlıklıyız desek doğru olmaz. Bu kongreyi yapma amacımız ve hazırlayacağımız stratejik plan gösteriyor ki engelliler konusunda köklü bir işe kalkışmışız ve bu sorunu halletmemiz gerekiyor. Bu projede de bu ihtiyaçtan doğmuştur.? şeklinde konuştu.

Kongre Başkanı Dr. Levent Köstem ise İzmir'in engellilere uygun olarak yenilenmesi için bunun bir dönüm noktası olacağını belirtti. Dr. Köstem, ?Türkiye'de pek çok kentte yenileme projeleri yapılıyor ama önemli kısmında engellilere yönelik bir düzenleme yok. Hazırlayacağımız stratejik planla, kuracağımız kurullarla yapılacak kent yenileme projelerinde, engellilerin ön plana çıkmasını arzu ediyoruz. Beş gün sürecek kongrede kentsel anlamda, hukuksal anlamda, standartlar anlamında engellilerin sorunları, yurtdışındaki örneklerle ele alınacak. Ayrıca engellilere ve yaşlılara yönelik araçların tanıtıldığı bir fuar olacak. Kongreye katılımları için yurtiçinden ve yurtdışından çeşitli kurum ve kuruluşlarla görüşüyoruz. Stratejik plan ise kongreden önce hazırlanmış olacak.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber