Başkan Murzioğlu, teşvikten yararlanacak sektörleri açıkladı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun'un bölgesel teşvik desteğinden 29 başlıkta belirlenen sektörlerin yararlanacağını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2012 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun TSO haziran ayı olağan meclis toplantısı Davut Altan Meclis Salonu'nda yapıldı. Meclis Başkanı Sedat Demirci başkanlığında yapılan toplantıda söz alan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, yürüttükleri çalışmalar ve gündeme ilişkin konularda üyeleri bilgilendirdi. Başkan Salih Zeki Murzioğlu, 19 Haziran 2012 tarih ve 28328 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Yatırımlarda devlet yardımları hakkında karar" hakkında bilgi verdi.

İlgili kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin de görüşleri alınarak geliştirilen yeni teşvik sisteminin bir önceki sistemden farklı olarak 4 ana bileşenden ve 6 bölgeden oluştuğunu belirten Başkan Murzioğlu, "Samsun, teşvikte 3. bölgede yer alıyor.

Yeni teşvik sisteminde yatırımın hangi bileşende yer aldığına, büyüklüğüne ve bölgeye göre farklı teşvikler söz konusu olmakla birlikte stratejik yatırımlar adı altındaki sektörlere, eğitime, yük ve yolcu taşımacılığına, madenciliğe ve bazı turizm bölgelerine yapılan yatırımlar hangi bölgede olursa olsun 5'inci bölge desteklerinden yararlanabiliyor. Yeni sistemle, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin yatırım ve üretiminin artırılması hedefleniyor.

Buna göre 'genel teşvik, bölgesel teşvik, büyük ölçekli yatırımlar ve stratejik yatırımlar' olmak üzere 4 ana başlıkta güncellenen teşvik paketi kapsamında Samsun'da şu sektörler bölgesel teşvik desteği alabilecektir" dedi.

Bölgesel teşvik desteğinden yararlanacak sektörleri de meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Murzioğlu, "Samsun'da entegre damızlık hayvancılık yatırımları dahil olmak üzere entegre hayvancılık yatırımları, su ürünleri yetiştiriciliği, gıda ürünleri ve içecek imalatı, tekstil ürünleri imalatı, giyim eşyası imalatı, bavul, el çantası, saraciye, ayakkabı imalatı, mobilya hariç ağaç ve mantar ürünleri imalatı, hasır ve buna benzer örülerek yapılan maddelerin imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, eczacılıkta ve tıpta kullanılan kimyasal ve bitkisel kaynaklı ürünlerin imalatı, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, demir-çelik dışındaki ana metal sanayi, metal döküm sanayi, metal eşya, bakine ve teçhizat imalatı, büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, elektrikli makine ve cihazları imalatı, radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı, motorlu kara taşıtı ve yan sanayi, hava taşıtları ve motorlarının bakım ve onarımı, sadece plastikten imal edilenler hariç mobilya imalatı, oteller, öğrenci yurtları, soğuk hava deposu hizmetleri, lisanslı depoculuk, eğitim hizmetleri, hastane yatırımı, huzurevi, akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri ve seracılık sektörleri teşvikten yararlanacak. Söz konusu yatırımları yapacak sektörler ise gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi (OSB dışı) yatırıma katkı oranı (OSB içi) sigorta pirimi desteği, yatırım yeri desteği ve faiz desteği unsurlarından faydalanabilecekler" diye konuştu.

Konuşmasında Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini hatırlatan Murzioğlu şöyle devam etti: "Bu kanun tüm üyelerimizi yakından ilgilendiriyor. Yürürlüğe girecek kanunla ilgili oda olarak onlarca bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Yeni TTK'da ticari hayatta olanların istemediği bazı maddeler yetkili mercilere bildirmiştik. 50'ye yakın madde Bakanlar Kurulu kararıyla geçti. Meclis'ten de geçerse 1 Temmuz'a kadar da yürürlüğe girecek."

Murzioğlu ayrıca, Antalya'da bu yıl 3.sü gerçekleştirilen "Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünleri Fuarı"n da Samsun TSO'nun önderliğinde açılan Samsun standının katılımcılar tarafından büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Öte yandan Meclis üyesi Yusuf Ziya Büyüklü de Yeni TTK'nın şirketlere getirdiği maliyetler hakkında meclisi bilgilendirdi. Meclis Üyesi ve aynı zamanda TOBB Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) ve Sektörel Lisanslar Çalışma Grubu 1. Başkan Yardımcısı olan Murat Keskin ise

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Teknik Komitesi toplantısında ele alınan gündem maddeleri ve alınan kararlar hakkında meclise bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber