İlköğretim öğrencileri için '100 temel eser'...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2005 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim öğrencileri için belirlenen "100 Temel Eser", Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından tanıtıldı.

Çelik, geçen yıl ortaöğretim kurumlarındaki gençlerin okuması için, değişik kesimlerden uzman ve akademisyenlerin yer aldığı bir komisyon tarafından 100 kitaplık bir liste hazırlandığını anımsatarak, 4 ile 8. sınıflarda okuyan ilköğretim öğrencileri için de aynı yolun takip edildiğini belirtti.

Listede yaşayan yazarların eserlerine yer verilmediğini belirten Çelik, bundan yaşayan yazarların eserlerinin daha değersiz olduğu sonucunun çıkarılmaması gereğine işaret ederek, edebiyat tarihinin geçmişten bu güne akan bir nehir gibi görülmesi gerektiğini söyledi.

Listede, Mevlana'dan Yunus Emre'ye kadar çok sayıda yazarın eserine yer verildiğini anlatan Çelik, yaşayan yazarların eserlerinin listeye alınmamasını bir eksiklik olarak görenler bulunabileceğini, bunda haklılık payının da bulunduğunu söyledi. Çelik, "Ancak, bunun ticari boyutu olacağından, rant temin edildiği eleştirisine muhatap olmak istemiyoruz" dedi.

Tavsiye edilen kitaplarda çocukların anlamlarını bilmediği kavram ve kelimelerle karşılaşabileceğini ifade eden Çelik, ortaöğretim öğrencileri için hazırlanan 100 kitabı da kapsayan bir sözlük hazırlanacağını bildirdi.

Ortaöğretim öğrencileri için hazırlanan listedeki kitapların bulunamayacağı gibi bir eleştiri yöneltildiğini anımsatan Çelik, bunların daha sonra kitabevlerince bastırıldığını söyledi. Bu listedeki eserlerin bir kısmını da kendilerinin basacağını bildiren Çelik, ancak bunların ücretsiz dağıtılmayacağını belirtti.

Hayattaki yazarların eserlerinin bulunmadığı listede, Ömer Seyfettin, Halikarnas Balıkçısı, Nazım Hikmet, Arif Nihat Asya, Cemal Süreya gibi Türk edebiyatçıların kitapları yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber