UİB'in haziran ayı ihracatı 2 milyar dolara yaklaştı

Uludağ İhracatçıBirlikleri (UİB)'nin haziran ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 5 azalarak 1 milyar 778 milyon 556 bin dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2012 yılının ilk 6 ayını kapsayan 1 Ocak ? 30 Haziran tarihleri arasındaki ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine nispeten yüzde 1 düşüşle 10 milyar 748 milyon 962 bin dolar oldu. 1 Temmuz 2011 ve 30 Haziran 2012 dönemindeki 1 yıllık ihracatta ise bir önceki yıl verileriyle kıyaslandığında yüzde 7 artış gerçekleşti. Bir yıllık ihracat 21 milyar 303 milyon 882 bin doları buldu.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye ekonomisinin ki koşullarda dünya geneliyle kıyaslanmayacak derecede iyi yönde ilerlediğini belirtti. Ekonomi kurmaylarının özellikle Avrupa Birliği'nde ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarını en aza indirmeye yönelik aldığı tedbirlerin başarılı olduğunu söyledi.

2012 başlarında Türkiye ekonomisinde büyümenin yavaşlayacağı öngörüsüne bağlıolarak yaşanan endişenin, uygulanan başarılı reformlar sayesinde azaldığına işaret eden Gençoğlu, "2012 yılında tüm ülkelerde büyümenin yavaşlayacağı genel bir kanıydı. Biz de bu süreçten geçiyoruz. Bu yıl ekonominin yüzde 4 civarında büyümesi bekleniyor ve dünyada yaşananlara baktığımızda bu tablo çok da kötü değil. Geride kalan 6 ay incelendiğinde dünya ekonomisindeki çalkantılısüreçte Türkiye yumuşak inişini başarmış görünüyor. Orta vadedeki bu yumuşak iniş ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğinin de en iyi yansıması." dedi.

Gençoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Türkiye'nin 2012 yılı ilk çeyreğindeki yüzde 3,2 büyüme oranının, yılın tamamında da devam etmesi ve yüzde 4'lük büyüme hedefine ulaşılmasının en büyük temennileri olduğunu dile getirdi.

"CARİ AÇIKTAKİ YAVAŞLAMA ÜMİT VERİCİ"

Son dönemde cari açığı azaltmaya yönelik birçok tedbir alındığına dikkat çeken Orhan Gençoğlu, cari açıkta bu yılki verilerin geçtiğimiz yılla kıyaslandığında iyileşme gösterdiğini kaydetti. Gençoğlu, şunları söyledi:

"Dış açık Mayıs'ta 8,6 milyar dolar oldu. 5 aylık açık da yüzde 18,9 düşüşle 35,6 milyar dolara indi. Cari açığın iyileşme trendine girmesi çok önemli bir gelişme. Öte yandan Mayıs 2011'de 51,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2012 Mayıs ayında yüzde 60,5'e yükseldi. Mayıs 2011'de yüzde 46,8 olan AB'nin ihracattaki payı da 2012 Mayıs ayında yüzde 36,2'ye geriledi. Bu durum AB'de yaşanan kriz ortamında alternatif pazarlara yönelik girişimlerin başarıya ulaştığının göstergesidir."

"STRATEJİ VE EYLEM PLANI TÜRKİYE EKONOMİSİNE YÖN VERECEK"

Haziran ayıiçerisinde Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren ?2023 Türkiye İhracat Stratejisi Eylem Planı'na ilişkin görüşlerini de açıklayan UİB Başkanı, şöyle devam etti:

"2023'te dünya ticaretinin 34,3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Eylem Planı'nda, Türkiye'nin dünya ticaretinden aldığı 0,8 dolayındaki payın, 2023 yılında yüzde 1,46'ya yükseltilmesi hedefleniyor. Ayrıca ihracatın her yıl ortalama yüzde 11,7 artması öngörülüyor. 4'er yıllık 3 dönem halinde tasarlanan Strateji ve Eylem Planı,yürürlüğe giren teşvik paketi ve yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte Türkiye'nin dünya ekonomisindeki başarısını ve ihracat performansını üst sıralara taşıyacak araçlar olacaktır."

Yeni teşvik paketi ve yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Türkiye'nin yeni bir ihracat seferberliği başlatmasını sağlayacak çok önemli basamaklar olduğunu nitelendiren Orhan Gençoğlu, ithalatı kontrol altına alacak, üretimi ve ihracatı cazip kılacak bu önlemlerle, Türkiye'nin güvenli liman arayan uluslararası büyük fonların yatırımlarını çekeceğini savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber