Kiraz üreticisi bu yıl umduğunu bulamadı

Tokat'ta kiraz üreticileri, bu yıl umduğunu bulamadı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2012 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nisan ayında kentte yağışın çok az olduğunu, bunun da kiraz üretimini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Kiraz üretiminde bu yıl bekledikleri üretimi alamadıklarını ifade eden Dökülen, "Kirazda 09 diye tabir ettiğimiz cinsi, kuraklık, dolu, soğuk etkiledi ve yandı. Lambert dediğimiz kiraz cinsi ise olgunlaştı. Bu yıl tahmini Tokat'ta 4 bin 500 ton civarında kiraz rekoltesi oluştu. Geçen senelerde bunun neredeyse iki katı kadar rekoltemiz, 2-3 bin ton civarında ihracatımız oluyordu" diye konuştu.

Tokat'tan bu yıl kiraz ihracatının az olduğunu ifade eden Dökülen, şunları kaydetti:

"Bu yıl üretilen kirazın yüzde 95'i iç piyasada satıldı. Mayıs ayındaki yağışlar kirazın erişme döneminde yağdığı için çatlamalara neden oldu. Kiraz çatlayınca ihracata dayanmıyor, çürüyor. İhracatçı geldi kirazları beğenmedi. Bu yüzden yüzde 5 civarında bir ihracatımız oldu. Bu yıl kirazın kilosu 1-2 lira arasında değişen fiyattan satıldı. Geçen yıl ihracat fazla olunca kirazın kilosu 2,5-3,5 lira arasında satılmıştı. Bu yıl çiftçimiz kirazı neredeyse yüzde 50 ucuz sattı. Bu yüzden çiftçimiz mağdur oldu."

Muhabir: Ekber Türkoğlu

Yayıncı: Emine Konuk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber