'Aşırı sıcaklarda risk grubundakiler dışarı çıkmamalı'

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, aşırı sıcaklardan en fazla küçük çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı bulunanların etkilendiğini belirterek bu grubun günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 18:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal Şener, yaptığı yazılı açıklamada, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak, vücut ısısının artığı ve metabolizmanın yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını belirtti. Normalde terlemeyle vücut ısısının dengede tutulmaya çalışıldığını, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını vurgulayan Şener, ?Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizmasıyla vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Şişmanlık, ateşli hastalıklar, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut sıcaklığı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Aşırı sıcaklardan en çok 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, sokak çocukları ve evsizler, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, sürekli ilaç kullanan ve kronik hastalığı bulunanların etkileniyor. Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.? diye konuştu.

Hafif ve bol giysilerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Şener, dışarıda çalışması gerekenlerin, güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelerini tavsiye etti. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde havuz, göl veya denize girilmemesini öneren Şener, yoğun fizik aktivite gerektiren sporlar için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi, ağır fizik aktivitelerinden kaçınılması gerektiğini kaydetti.

Araçların iç ısılarının, kısa sürede yükseldiğini hatırlatan Şener, araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunması gerektiğini belirtti. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmasını öneren Şener, susuzluk hissi olmasa bile, her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesini tavsiye etti.

Yağlı besinlerden kaçınılması ve yemeklerde bitkisel sıvı yağ kullanılmasını öneren Şener, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu ve bitki çayının tercih edilmesi gerektiğini anlattı. Şener, şunları söyledi: ?Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemeli, gıda temizliğine dikkat edilmeli, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt ve balık) açıkta bekletilmemelidir. Gözün zarar görme riskini azaltmak için, UV koruyucu güneş gözlüğü kullanılmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber