Vali Lekesiz: Erzin narenciyesine talep artmalı

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, bölgenin ana geçim kaynağı narenciyenin yurt içi ve yurt dışında geniş yelpazede tanıtılması gerektiğini söyledi. Lekesiz, ''Bizim narenciyemiz dışarıda daha fazla aranmalı. Bunu istiyorsak narenciye ürünlerinde çeşitliliğe başvurmalıyız.'' dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 18:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye narenciye ihracatının yüzde 20'lik bölümünü karşılayan Erzin ilçesinde incelemelerde bulunan Vali Celalettin Lekesiz, Yeşiltepe Köyü'nde üreticilere önemli tavsiyelerde bulundu. Erzin Kaymakamı İskender Yönden'le birlikte geçtiğimiz yıl hizmete giren köy konağını gezen Vali Lekesiz, burada Tarım ve Kırsal Kalkınma Planı'yla üreticilere verilen desteklerden bahsetti.

Yörenin, tarımsal üretimde söz sahibi olduğuna değinen Celalettin Lekesiz, çiftçiye verilen desteklerle eski üretim yöntemlerinden vazgeçildiğine dikkat çekti. Vali Lekesiz, çiftçilerin dünya pazarına dönük üretim yapmaları halinde çok daha fazla kazanabileceklerini kaydetti.

Sorunlarını dinlediği üreticilerden, narenciyeye alternatif ürün yetiştirmelerini isteyen Hatay Valisi Lekesiz, ''Bölgemizin geçim kaynağı hiç kuşkusuz narenciye. Bizim ürettiğimiz lezzetli narenciye dış pazara çıkmalı. Başka ülkelere don vursa da olsa da olmasa da bizim narenciyemiz her zaman daha fazla aranmalı ve dünya pazarları tarafından tercih edilmeli. Bunu istiyorsak, büyük bir görevi yerine getirmemiz lazım. Bugünkü narenciye türlerini zaman içerisinde değiştirmeleri çiftçilerin ve Hatay ekonomisinin yararına olacaktır. Tek bir ürünle değil, narenciyeye alternatif ürünler yetiştirilmeliyiz. Yalnızca portakalla kalmamalı, narenciye ürünlerinde çeşitliliğe gitmeli ve ihracata katkı sağlamalıyız. Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı'yla bizim bu bölge için önerdiğimiz narenciye ürünlerine yönelirsek, ürettiğiniz ürüne ihracatçıdan hiç pazar arama sorununuz kalmayacaktır. Bunun üzerinde ısrarla duruyoruz. Gelip ürünü bahçenizden alacak.'' diye konuştu.

Erzin'in narenciye'de önemli bir rolü olduğunu söyleyen Vali Celalettin Lekesiz, yetiştirilen ürünlerin dış pazara hitap etmesinin önemli olduğunu kaydetti. Lekesiz, şöyle dedi: ''Dünya pazarlarının talep ettiği doğru ürünleri arıyoruz. Dünya piyasalarında narenciye ürünleri çekildiği zaman bizim üreticilerin devreye girmesi lazım. Aşağı yukarı 6 ay dünya pazarına hitap etmeliyiz. Bu periyod çok önemli. Hem burada süre önemli, hem de dünya piyasalarının aradığı kalite çok önemli. Ürettiğimiz ürün ne kadar bol olursa olsun dünya piyasalarına hitap etmiyorsa elimizde kalıyor, perişan oluyoruz. Oysa ürünün bol olması çiftçiyi perişan eder mi? Tam tersi abad etmesi, mutlu etmesi lazım. Buna örnek olarak erik gösterilebilir. Erikte biz bunu çarpıcı bir şekilde yaşadık. Tarım müdürlerimiz köy köy, mahalle mahalle gitsinler, şu tarımsal kalkınmayı destekleyici projeleri vatandaşa anlatsınlar. Kendileri yetiştiriyor, kendi ürünlerini pazarlıyorcasına vatandaşın derdiyle hemhal olsunlar.''

Üreticilerin sorunlarının çözüleceğini ifade eden Erzin Kaymakamı İskender Yönden, Turunçlu ve Yeşiltepe köylerinin sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini ifade etti. Kaymakamı Yönden, şunları ifade etti: "Biz daha önce de bu köylerimizi ev ev dolaşmış ve vatandaşlarımızla yakından ilgilenmiş, gereken sorunları birebir tespit etmiştik. Bölgemize yeni sanayi kuruluşları yapılıyor. Bu kuruluşlarda önceliğimiz, yakın köylerdeki işsiz gençlerimize, insanlarımıza bir ekmek kapısı açabilmek. Turunçlu, Aşağı ve Yukarıburnaz köylerinde işsiz olan vatandaşlarımız için firma yetkilileriyle görüşüyoruz. Çalışmak isteyenlerin bir çoğu lise mezunu olduğu için sanayi kuruluşlarında yetişmiş eleman arıyorlar. Bizler de Halk Eğitim Merkezi tarafından yürüttüğümüz organizasyonla 600 kişi iş sahibi yapıldı. Bunu artıracağız. Bu memleketin insanları ekmek sahibi olsun, evlerine bir lokma birşeyler götürsün diye sanayi kuruluşlarının kapılarını çalmaya devam edeceğiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber