Devlet yardımı muhtarlara dert oldu

Haber Giriş : 23 Temmuz 2005 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin yardıma muhtaç ailelere destek olmak için dağıttığı kömürler muhtarların başını ağrıtıyor. Türkiye genelinde yardımlardan dolayı 50 muhtar mahkemelik oldu.

Devletin kaymakamlıklar eliyle fakir vatandaşlara dağıttığı kömürler başta muhtarlar olmak üzere bir çok vatandaşı mağdur ediyor. Sahte evrak düzenleyen vatandaşlar, bunu imzayan muhtarlar ve kömürü veren kaymakamlık yetkililerinin başını ağrıtan kömür dağıtımı adete bir drama dönüşüyor.

Gaziantep'te sahte evraktan kömür dağıttığı gerekçesiyle 3, yanlış aile bildirim formu yaptığı gerekçesiyle de 2 mahalle muhtarı mahkemelik oldu. Gaziantep'in merkez ilçesi Şehitkamil Kaymakamlığı sınırları içerisinde bulunan Sanayi Mahallesi muhtarı T. İ., Yaprak Mahalle muhtarı Y. K., Atalar Köyü muhtarı A. B. ve Türkyurdu Köyü muhtarı H. D. kömür dağıtılmında usulsüzlükten mahkemeye sevk edildi.

Aydınlar Mahalle muhtarı M. Y. ise yanlış form doldurmaktan muhtarlıktan düşürüldü. Gaziantep 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yargılanan M. Y., bir üst mahkemeye karşı dava açtı. M. Y. 'nin yerine birinci aza muhtarlık görevini yürütüyor.
Şehitkamil Kaymakamı Haluk Tunçsu, Türkiye'nin her il ve ilçesinde bu tür olayların yaşandığına dikkat çekti. Her toplumda kötü niyetli insanların bulunduğunu belirten Tunçsu, iş bilmeyen muhtarlarını yanlış evrak imzaladığını ve neticesinde savcılık ve mahkeme ile uğraşmak durumunda kaldığını söyledi.

Muhtarlardan gelen imzalı "fakir formu" ile vatandaşlara kömür verdiklerini belirten Tunçsu, "Daha sonra kaymakamlığımıza yazılı veya telefon ile ihbarlar geliyor. Görevlilerin ihbari değerlendirmesinde ortaya çıkan sahtecilik ve usulsüzluk neticesinde olayı mahkemeye intikal ettiriyoruz. Burada ise muhtarların işi iyi bilmediği ortaya çıkıyor. Her önüne gelen evrakı mühür parası almak için imzalarsa başı belaya girer." şeklinde konuştu.

Sanayi Mahallesi muhtarı T. İ, kendisine gelen evrakı imzalamak durumunda olduğunu, kaymakamlık tarafından verilen kömür dağıtım formunu yine kaymakamlık tarafından değerlendirmeye alınması gerektiğini söyledi.
Seçmeni ile karşı karşı gelmek istemediğini, ihtiyaç sahibi olup olmayanı kaymakamlık yetkililerinin karar vermesini isteyen T. İ., "Bana gelen bir kömür formunu imzaladım. Kaymakamlık da uygun görüp kömür vermiş. Ancak başka bir vatandaş itiraz edip ihbarda bulunmuş. Bunun üzerine vatandaşın durum iyi görülüp haksız kömür verildi diye benim hakkımda savcılığa müracatta bulunuldu. Şimdi Gaziantep 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde davamız devam ediyor." dedi.
Türkiye'de muhtarların her attığı adımda kendini savcılıkta bulduğunu vurgulayan Titiz, geçmişte bir mahalle muhtarının kardeşinin adına bankadan para çekmesi neticesinde ağır ceza mahkemsinde yargılandığını kaydetti.

Zor şartlar altında görevini sürdüren muhtarlara karşı biraz daha esnek davranılması gerektiğini belirten Ökkeş Titiz, "Muhtar burada sehven vermiş olabilir. Ya da aldatılmış da olabilir. Ama kaymakamlığın bunu incelemesi gerekir. Ev ve durum tespiti yaparak bu kömürü veremesi lazım. Burada muhtar günah keçisi seçilmesi. Eğer böyle olursa Türkiye'de muhtarlığa aday kişi kalmaz." dedi.
"Ülkemizde muhtarlık bürosuna elektrik ve su hattı çekmekten yargılanan muhtarlarımızı var." diyen Titiz, "Bu adamlar hamam veya gazino çalıştırmıyorlar. Vatandaşa hizmet veriyorlar. Orada içtikleri iki tas su. Bunun için su hırsızlığından ve elektrik kaçakçılığından muamele gören muhtarlarımız var." şeklinde konuştu.
Kayseri Develi Kaymakamı Şükrü Yıldırım, geçen sene 5-6 muhtarı savcılığa sevk ettiğini ancak neticesinin ne olduğunu bilmediğini belirtti. Bu tür sıkıntıları bu sezon yaşamamak için dağıtım tespitini bizzat kendisi yaptığını ifade eden Yıldırım, "Ben geçen seneki sıkıntıları yaşamamak için bu sene tespiti bizzat kendim yapıyorum. Mütevelli heyeti ile köy ve kasabaları gidiyoruz. İşi bu defa muhtara bırakmadım. Çünkü sıkıntıyı aşmanın tek çıkar yolu buydu." açıklamasını yaptı


Davut Uçar/Haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber