Tansiyondan geldi, böbrek taşı çıktı

Erken teşhisin önemi bir kez daha ortaya çıktı. 56 yaşındaki Melek Yılmaz adlı hastanın böbreğinden 9,5 cm büyüklüğünde taş çıkarıldı. Melek Yılmaz, bu zamana kadar hiç bir şikayeti olmayan böbrek taşını tansiyona sebep olunca fark etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük Anadolu Hastanesi Çiftlik Şubesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M. Gürkan Özkan yaptığı başarılı operasyon sonrası 56 yaşındaki Melek Yılmaz adlı hastanın böbreğinden 9,5 cm büyüklüğünde 2 cm eninde olan böbrek taşı çıkarttı. Bu zamana kadar hastada hiç şikayet oluşturmayan böbrek taşı, hastanın tansiyondan dolayı Büyük Anadolu Hastanesi Çiftlik Şubesi doktorlarından Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M. Gürkan Özkan'a başvurmasından sonra ortaya çıktı.

Böbrek taşının her zaman ağrıya yol açmadığını böyle sinsice yer edebileceğini dile getiren Büyük Anadolu Hastanesi Çiftlik Şubesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M. Gürkan Özkan, "Üriner sisteminin içerisinde herhangi bir düzeyde taş oluşmasına ürolitiyazis denir. En çok taş oluşumunun görüldüğü yer böbreklerdir. Oldukça sık görülen bir hastalık olan böbrek taşı, erken tedavi edilmediği takdirde böbrek kayıplarına yol açabilir. Günümüzde taş oluşumunda ailesel yatkınlığın olduğu da bilinmektedir.

Böbrek taşları idrar yoluyla atılabilir. Fakat bu taşlar, idrar yollarında tıkanıklık meydana getirip, idrarın geçişine izin vermezse tehlikelidir. Şiddetli böbrek ağrısı ortaya çıkar. Bu hastamızda böyle bir durum olmamış. Hasta yıllarca bu taşla yaşamış tek böbreğinde yer etmiş. Hasta bize tansiyon sebebiyle geldi. Yaptığımız tahliller ve çekilen ultrasonda böbrekteki bu taşı tespit ettik ve taşı yerinden yaptığımız başarılı operasyonla aldık" dedi.

Böbrekte oluşan taşın zamanla böbreği çürüttüğünü söyleyen Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M. Gürkan Özkan, "Sağlıklı görünseniz bile yılda en az bir kere check-up yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Eskiden bu taşların tespiti zor oluyordu. Artık günümüz teknolojisinde ultrason çekiminde bu taş ortaya çıkıp erken müdahale etme imkanı oluyor. Bu hastamızın da bu zamana kadar böbrek taşından dolayı bir şikayeti olmamış. Sonunda tansiyon yapınca bize başvurdu. Yaptığımız incelemelerde böbrek taşına rastladık. Böbrek taşına erken müdahale de değişik tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Fakat hastamızdan çıkardığımız böbrek taşına cerrahi işlem yaptık. Hastamızda spinal anestezi uyguladık. Hastanın böbrek ve alt kısmı uyuşturulduktan sonra yapılan operasyon sırasında hasta kendinde ve konuşur vaziyette oluyor. Bu da hem hasta için hem de doktor için büyük avantaj yaratıyor. Şuan hastamızın sağlık durumu çok iyi bir iki gün içinde de kendisini taburcu edeceğiz" diye konuştu.

Kendisini sağlığına kavuşturduğu için Büyük Anadolu Hastanesi Çiftlik Şubesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. M. Gürkan Özkan'a ve çalışma ekibine teşekkür eden Melek Yılmaz, "Bu zamana kadar hiç bir şikayetim olmadı. Özellikle böbrek taşı bulunan hastalardaki gibi ağrı sızı hissetmedim. Son olarak tansiyon olunca doktorumuza başvurduk. Yapılan tahlillerde böbrek taşı çıkınca bende çok şaşırdım. Doktorumuzun yaptığı ameliyatla sağlığıma tekrar kavuştum. Kendisine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber