KAYDAV'dan, 'zihinsel engelliler için bakım evi' projesine destek çağrısı

Kayseri'de aciz ve çaresiz kimselere sahip çıkılması amacıyla kurulan Kayseri Darülaceze Vakfı (KAYDAV), özellikle zihinsel engelli üyesi bulunan ailelerin en büyük destekçisi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2012 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakıf bugüne kadar benzer durumda olan 400 aileye gıda, yakacak ve çeşitli yardımlarda bulundu. Vakfın hazırladığı ?zihinsel engelliler bakım evi projesi' ise yetkililerden ilgi bekliyor.

Gönüllü kişilerin bir araya gelmesiyle 1990'lı yıllarda kurulan Kayseri Darülaceze Vakfı, 20 yıldır aciz ve çaresizlere yardım eli uzatıyor. Vakfın kuruluş amacı, zeka özürlü insanlar ile ailelerine, aciz ve çaresiz insanlar ve bedensel ağır özürlülere sahip çıkmak. Vakıf, bugüne kadar 2 bin 400'ün üzerinde kayıt tuttu. Bu kayıtlardan 400 kadarı zihinsel engellisi bulunan aileler. Vakıf öncelikle bu ailelere yardımda bulunuyor. Maddi durumu iyi olmayan ailelere 3 ayda bir un, yağ, salça, makarna ve bulgurdan oluşan temel gıda yardımında bulunuluyor. Ayrıca vakıf, ailelerin yakacak ve bazı özel durumlarda da elektrik ve su faturalarını karşılıyor. Vakıf, son olarak bu ailelerin ihtiyaçlarını düzenli olarak tespit edebilmek için ?kardeş aile' uygulaması başlattı. Zihinsel engellisi bulunan ailenin zimmetlendiği kardeş aile, imkanları ölçüsünde ailenin ihtiyaçlarını karşılıyor ya da vakfı haberdar ederek mağduriyetin giderilmesini sağlıyor.

Bütün bu faaliyetleri, hayırseverlerden toplanan zekat paraları ile ayni ve nakdi yardımlardan karşıladıklarını belirten Darülaceze Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Aksebzeci vakıfta yönetim kurulu dışında kayıtlı üyenin bulunmadığını söyledi. Evinde akıl hastası olan çok sayıda ailenin durumlarının hiç de iyi olmadığını belirten Aksebzeci, böyle ailelerde ailenin diğer fertlerinin de psikolojik tedavi alır hale geldiğini vurguladı. Aksebzeci, bu kişilerin yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla ?akıl hastası bakım evleri' yapılması yönünde bir proje hazırladıklarını ifade etti. Akıl hastası olan bir aileye kiralık da olsa ev bulamadıklarını anlatan Aksebzeci, "Bu ailelere hobi bahçesi türünde 23 metrekarelik kampus alan üretmek gerekiyor. Büyükşehir belediyesine ve Milli Emlak Müdürlüğü'ne arsa talebinde bulunduk. 3 yıldır konunun takipçisiyiz. Şu ana kadar bir sonuç alamadık. Belediye, sosyal hizmetler, vakıflar ve sağlık müdürlükleri taşın altına elini koyması gerekiyor." dedi.

Belediyeler tarafından sokak köpekleri ve kedilerine barınma evi yapıldığını hatırlatan Aksebzeci, "Ne yazık ki sokakta kalmış akıl hastası bulunan ailelere bakım evi açılmıyor. Böyle hastası olan bir anne şunu soruyor, ?Benim hiç mi ihtiyacım olmaz? Hiç mi cenazem ya da hastalığım olmaz?' Akıl hastalarının misafir edilebileceği bakım evlerinin yapılmasıyla bu aileler de kısa süreliğine dinlenme imkanı bulacaklardır." şeklinde konuştu.

Zihinsel engellilere evde sağlık hizmeti verilmesinin de yeterli düzeyde olmadığını belirten Aksebzeci, Kayseri'ye mutlaka akıl ve ruh sağlığı hastanesi yapılması gerektiğine işaret etti. KAYDAV Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Aksebzeci, maddi durumu iyi olmayan ailelerin elektrik ve su faturalarında kolaylık sağlanması ve bununla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber