Asker, üniversiteli ve memur artışı Kastamonu'daki arz talep dengesini bozdu

Büyük konut projelerinin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle yaşanan konut sıkıntısını fırsata dönüştürmeye çalışan bazı ev sahipleri, 200-300 liralık daireyi 2 katı fiyatla kiraya veriyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2012 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu durum da kiraların yükselmesine neden oluyor. Geçtiğimiz yıla göre ev kiraları yaklaşık olarak yüzde 50-60 civarında artış gösterdi. Kastamonu, önceleri sadece iç pazara hizmet veriyordu. Köy ve ilçelerden merkeze göç belli bir düzen içerisinde ilerliyordu ve yoğunluk yoktu. Son dönemde üniversite öğrenci sayısının yükselmesi, asker kapasitesinin genişletilmesi ve memur sayısının giderek artması Kastamonu'nun arz-talep dengesini bozdu.

Kastamonu'daki konut projeleri ve kiralardaki artış hakkında görüşlerini belirten Hakan Emlak sahibi Hakan Çiçek, Kastamonu nüfusunda bir genleşme olduğunu dile getirdi.

Hakan Çiçek, ?Nüfustaki genleşmede iç pazar aynı, çok bir değişim yok. Ama dışarıdan gelen öğrenci, asker, polis ve memur sayısında büyük oranda artış gerçekleşti. Kastamonu normal kapasitesini aştı. Ama bu artış devamlı olmayacaktır. Kastamonu nüfusunda şu an sanal bir genleşme var. Bu devamlı böyle gitmeyecek. Bir buçuk iki yıl daha böyle artış devam edecek. Çünkü fakültelerin artışı, askeriyenin genişlemesi alınacak olan memur kapasitesinin geniş olması gibi etkenler var.? dedi. Çiçek, 2 yıl sonra her şeyin netleşeceğine ve o zaman kiralarda yüze elliye yakın bir düşüş olacağını belirtti. Son dönemde yastık altı ve emlak yatırımlarının yerini sanayi sektörü almış durumda. Sanayi sektörüne verilen destekler Kastamonu'nun önünü açıyor.

Kastamonu'nun dış pazarı giderek genişliyor. Bu nedenle kiralar sürekli artış gösteriyor. Urgancı İnşaat Satış Sorumlusu Muhammet Özdemir ise Kastamonu'da kira artışının belli oluşumlara bağlı olduğunu vurguladı. Muhammet Özdemir, ?Kastamonu'da talep fazla ama konut sıkıntısı var. Talep fazla olunca ev sahipleri de kiraları artırıyor. Artışlarda önemli olan bir diğer faktör ise öğrenci sayısının artması ve ev sahiplerinin öğrenci başına düşen paya göre kira alması.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber