Çay toplamak için 3 metrelik duvarları aşmak zorundalar

Rize'nin Çaykent beldesinde, dere ıslah çalışmaları kapsamında tarım arazilerinde yapılan 3 metre yüksekliğindteki duvarlar, çay üreticilerini ve vatandaşları mağdur ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 16:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üreticiler, arazilerinin farklı noktalarından geçen duvarlar nedeniyle diğer tarafta kalan çayını toplamak için 3 metrelik duvarı aşmak zorunda kalıyor.

Kent merkezine bağlı Çaykent beldesinde yer alan derelerdeki ıslah çalışmaları Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından ihaleye açıldı. Yılbaşında başlayan yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki duvarlar beldeyi adeta ikiye ayırdı. 5 katlı binaların altından geçerek çay bahçelerini ve diğer tarım arazilerini de ikiye ayıran duvarların yapımı tamamlandı. Duvarlar nedeniyle mağdur olduklarını savunan arazi ve ev sahipleri ile duvarları yapan müteahhit arasında sıkıntılar yaşandı.

Arazilerinde çay toplarken söz konusu duvarlarla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen vatandaşlar, duvarın gerisinde kalan çayın devamını toplamak için kendi arazilerindeki 3 metrelik duvarı aşmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Arazilerde su taşkınları meydana gelmemesi maksadıyla yapılan duvarların içinde su debisinin az olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, duvarların ne derece yarar sağladığı konusunda şüpheleri olduğunu ifade ediyor.

SORUNU MERDİVENLE ÇÖZÜYORLAR

Yılbaşında akraba ve hasta ziyaretleri için İstanbul'a giden Alaca ve Civelek aileleri geri döndüklerinde evlerinin önünde 3 metre yüksekliğinde yapılan duvarlarla karşılaştı. Aileler, evlerine giriş-çıkışlarda kendi imkanlarıyla yaptıkları ilkel merdivenleri kullandı. Durumun haberlere yansımasının ardından harekete geçen DSİ yetkilileri, geçtiğimiz ay ailelerin sıkıntısını evlerinin önünde demirden merdivenler yaparak çözdü.

Makbule Civelek, ?Yedi aydır işkence çekiyorduk. Basında yer alan bir haberden sonra bize bir köprü yapıldı. Artık evimize girebiliyoruz. Ancak halen mağduruz. Evimizin önündeki bu duvarın yıkılmasını istiyoruz.? dedi.

İlginç set ile tarım arazileri ikiye ayrılan Saadet Murzoğlu ise yaptığı açıklamada, ?Bahçemde çay toplarken set yüzünden bahçenin diğer tarafına geçemiyorum. Metrelerce yürümek zorundayım. Bu set bize büyük sıkıntı veriyor. Düzeltilmesini istiyoruz.? şeklinde konuştu.

İsmail Murzoğlu da yaptığı açıklamada, ?Yanlış bir proje yapıldı. Şikayet ettik, bizi kimse dinlemedi. Gereksiz yere set uzatıldı.? eleştirisinde bulundu.

Vatandaşların tepkileri ve eleştirileri konusunda DSİ yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı. Yetkililer, dere ıslah çalışmalarında ve su baskınlarını önlemede üç metrelik duvarların standart ölçüler olduğunu, kısaltılması bir durumun söz konusu olmadığını söylemekle yetindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber