'Defne' uydu alıcısı ile denize bırakıldı

Hatay'da araştırma için kabuğuna uydu alıcısı takılan 'Yeşil kaplumbağa' düzenlenen törenle denize bırakıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2012 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hatay'da araştırma için kabuğuna uydu alıcısı takılan 'Yeşil kaplumbağa' düzenlenen törenle denize bırakıldı. 'Defne' adı verilen kaplumbağa ile göç yolları internet üzerinden takip edilecek.

Samandağ sahilinde düzenlenen törene Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Garnizon komutanı Metin Gezer, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Mişel Atik katıldı. Prof. Dr. Yakup Kaska ve Dr. Bektaş Sönmez'in çalışmalarıyla kabuğuna uydu alıcısı takılan yeşil kaplumbağa (Chelonia Mydas) burada denize bırakıldı. 'Defne' adı konulan yeşil kaplumbağa ile cinslerinin göç yolları internet üzerinden takip edilebilinecek.

Törende konuşan Vali Lekesiz, en az İnsanlar kadar hayvanlarında yaşama hakkının olduğuna dikkat çekerek, insanların kendilerini düşündükçe doğanın dengesinin bozulduğunu söyledi.

Samandağ sahilinin, ülkedeki deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından biri olduğunu kaydeden Lekesiz, "Ülkemiz sahillerinde yaşayan deniz kaplumbağalarının yüzde 30'unun Samandağ sahillerinde yaşaması ilimiz açısından fevkalade önemli. Doğal yaşamın önemli bir parçası olan Caretta Caretta kaplumbağaları açısından bölgemizin her geçen daha da zenginleşeceğini düşünüyorum. Bu zamana kadar sergiledikleri çalışmalar dolayısıyla hem Mustafa Kemal Üniversitesi'ne hem Samandağ Belediyesi'ne, Samandağ Kaymakamlığımıza hem de deniz kaplumbağalarının yaşamının sürdürülebilir olması için özen gösteren, bunu sahiplenen değerli Samandağ halkına içten teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Prof. Dr. Yakup Kaska ise, 'Samandağ kumsalında deniz kaplumbağaları koruma ve izleme' çalışmaları kapsamında sahilde yuva yapan deniz kaplumbağalarının göç yollarının belirlenmesi için böyle bir proje geliştirdiklerini belirterek, "Uydu cihazı takılan kaplumbağa ile göç yolları internet üzerinden takip edilebilecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber