'Itri Anma Töreni ve Konseri'nin üçüncüsü köyde düzenlendi

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Vatikan ve İstanbul'da gerçekleştirilen ?Itri Anma Töreni ve Konseri?nin üçüncüsünü memleketi Giresun'un Piraziz ilçesine bağlı Şeyhli köyünde gerçekleştirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2012 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şeyhli köyündeki evinin bahçesinde iftar yemeği de veren Yücel, yaptığı açıklamada, ölümünün 300. yılında Bestekâr Buhurizade Mustafa Itri'nin anısına 2012'nin UNESCO tarafından ?Uluslararası Itrî Yılı? ilan edildiğini hatırlattı. Bu yıl münasebetiyle Vatikan ve İstanbul'da ?Itri Anma Töreni ve Konseri? gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yücel, üçüncü etkinliğin de kendi köyünde yapmak istediğini kaydetti. Yücel, ilk kez doğduğu büyüdüğü yerlerde geniş kapsamlı böyle büyük bir iftar tertiplediğini belirterek geleneksel hale getirilmesini umduğunu söyledi.

YÜCEL: ITRİ'Yİ İYİ BİLMİYORUZ

?Böyle bir iftarı birlikte yapmanın benim için tabiî ki büyük bir önemi var. Çocukluğumun geçtiği buralarda, eski günleri yâd etmek, eski arkadaşlarımla beraber gülebilmek güzel bir şey. Bu kadar insanı, hemşehrimi tek tek görme imkânım yok, ancak böyle güzel akşamlarda, zamanlarda bir şeyler vesile olacak ki bir araya geleceksin. Onun için beraber oldum, böyle düşündüm? diyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bir de bu sene Itri'nin 300'ncü ölüm yıl dönümü. En başta ben zannediyorum sizlerde, Itri'yi biz bilmiyoruz. Cebinizdeki 100 TL'yi çıkardığınızda onun üzerindeki resim Itri'dir. 3-4 aydır Itri kimdir diye ilgileniyorum. Baktım ki 17'nci yüzyılda Osmanlı'daki en büyük bestekar. En büyük müzisyen? Dünyanın en büyük müzisyenlerine ilham olmuş bir müzisyen. Ama ben bilmiyordum, siz bilmiyorsunuz, halen çocuklarımız bilmiyor.?

?ITRİ'Yİ ABD VE AVRUPALI BİZE ANLATIYOR?

Halen okul kitaplarında Itri'nin ismi ve hiçbir eseri bulunmadığına vurgu yapan Yücel, buna sitem etti.

Yücel, ?Ama Amerika'ya Avrupa'ya gittiğimizde bize Itri'yi anlatıyorlar. Eğer UNESCO ve Birleşmiş Milletler bu yılı Itrı yılı ilan etmeseydi biz yine bunu pek gündeme almayacaktık. Bu vesile ile bir üniversite olarak, bir kişi olarak ilgilendim, sağ olsun üstatlar bana yardımcı oldu ve biz bu konseri ilk kez Vatikan'da seslendirdik. İlk kez Vatikan'da Allah'u Ekber sesleri çıktı. Allah'u Ekber sesleri çıktı derken dinsel bir şeyden bahsetmek istemiyorum. Bütün dinler insanlar içindir. Herkesin dini kendine göre kutsaldır. Her dine zaten saygılıyız. Ama biz bu kültürümüzü de evrensel Dünya ile de paylaşmamız lazım. Bu konserlerin ikincisini UNESCO çerçevesinde İstanbul'da yaptık. Şu anda da bir köyde yapıyoruz. UNESCO himayesinde bu konser şimdi Giresun'un Piraziz ilçesine bağlı Şeyhli'de yapılıyor. Bir anlamda artık böyle yerlere bu tür konserler gelsin. Eğitimin sadece okul içerisinde olduğunu düşünmeyin. Her şey artık değişti.?

VALİ ŞAHİN: YÜCEL'İ GÖNÜLDEN KUTLUYORUM

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik üzerine durdu. Vali Şahin, ?Bu güzel kutsi ay sizleri buraya kadar cezp etti, buraya kadar getirdi. Değerli Enver Yücel'in ifade ettiği gibi memleket, anayurt farklıdır. Nerelerde olursanız olun, isterseniz altın kaselerin bulunduğu yerlerde olun yine insan bulunduğu mekanın özlemini duyar. İşte o özlemin bu akşam bir belirtisi bu güzel vesile ile kendilerinin burayı uygun görmesi burada böyle bir ilki yapması beni şahsen duygulandırdı. Sayın Yücel'i gönülden kutluyorum. Her şeyin bir ilki vardır. Artık bir şeyler söylemek lazım. Bir değişiklikler yapmak lazım. Mevlana'nın ifadesi ile, ?Bir yerden göçmek ne güzel. Bir yere konmak ne hoş. Bütün konuştuklarımız hep düne ait cancağızım, bundan böyle yeni şeyler söylemek lazım' İşte yeni ve güzel şeylerin söylenmesi böyle başlıyor? diye konuştu.

TÜRK MUSİKÎSİ ITRİ KONSERİ

Etkinlikte daha sonra Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçıları işbirliği ile Bekir Reha Sağbaş yönetimindeki Bahçeşehir Üniversitesi Türk Musikîsi topluluğu Itri'nin eserlerinden, Ramazan ilahileri ve nefeslilerinden oluşan dinleti sunuldu.

Programa Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Piraziz Kaymakamı Hüseyin Çam, Bulancak Kaymakam'ı Tayfur Elbasan, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Çetinbaş, İl Emniyet Müdürü Hikmet Bulak ile köy halkı ve 500'ün üzerinde davetli katıldı.

ITRİ KİMDİR?

Buhurizade Mustafa Itri, 17. yüzyılda doğmuş, 18. yüzyıl başlarında hayatını kaybetmiş büyük bestecilerimizden. Çiçekçilikle uğraştığı için ?Itri? mahlasını aldığı söylenmekte. Hayatı boyunca birçok padişah ve devlet adamından himaye görmüş.

Dini müziğin en seçkin örneklerini veren Itri, bütün Müslümanların hep bir ağızdan okuduğu salavat-ı şerif ve tekbir isimli besteleri ile dünyanın en yaygın bestecileri arasına girmiştir. Dindışı müzikte de Neva Kar'ı repertuarının en yetkin eseri olarak kabul edilmekte. Makamsal geçişleri, ezgilerin zenginliği ve orjinalliği bu eseri bir başyapıt haline getirmiş.

Itri'nin küçük formda (şarkı, türkü, köçekçe, vs) hiçbir eseri günümüze kadar gelememiş.

Günümüze kadar gelen eserlerin tümü büyük formlarda. Bini aşkın eseri olduğu halde kırk kadarı günümüze ulaşabilmiş.

Buhurizade Mustafa Itri, müziğe dair kuramsal ve pratik katkıları açısından yaşadığı dönemden sonrasını etkileyen en önemli bilgi kaynaklarından biridir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber