MHP Meclis Üyesi Aslan: Katı atık vergisinde büyük haksızlık yapılıyor

MHP Meclis Üyesi Ahmet Aslan, belediyelerin su faturalarıyla birlikte ?Katı Atık Bertaraf Bedeli' adı altında tahsil etiği vergiyi ?zulüm' olarak değerlendirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısının dördüncü birleşimi meclis başkan vekili Halil Tüm'ün başkanlığında yapıldı.

MHP grubu adına söz alan Aslan, bu yılın başından itibaren belediyelerin katı atık transfer ve bertaraf için harcadıkları bütçeyi vatandaşa bölerek tahlis etmeye başladığını hatırlattı. Aslan, bu tahsilâtlarda büyük haksızlıkların yapıldığını ileri sürdü.

Katı atık bertaraf vergisinin küçük gibi görülebildiğini ifade eden Aslan, evine gelen faturayı baz alarak, miktarın büyüklüğünü anlattı. Aslan, "Faturama göre hesaplandığında Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV), katı atık, atık su toplamı aylık 42 lira, yıllık 508 lira olarak ödemekteyim. Aynı şekilde sahip olduğum işyeri için aylık ödediğim bu vergilerin bedeli 128 lira, yıllık bin 536 liradır. Hükümet tarafından 6 sene önce planlanan bu bedel ne hikmetse bu yıl vatandaşlara yansıtılmıştır." dedi.

"ADALET BUNUN NERESİNDE?"

ÇTV'nin bu kanun gerekçe gösterilerek beş katına çıkartıldığını ifade eden Aslan, MHP'nin ilçe meclislerinde bu uygulamaya karşı çıktığını ancak, 'kanun böyle, uygulamamamız gerek' cevabını aldıklarını vurguladı. Sözü edilen vergilerin su faturaları vasıtasıyla tahsil edilirken, ikinci bir bedelin halka yüklemenin mantığını soran Aslan, şöyle devam etti: "Katı atık tarifeleri hane halkı sayısı, binaların büyüklüğü, ticari kuruluşun türüne dayalı olarak belirleniyor. Her ilçede bir AVM var. Ben 10 mağazamla ayda bin 150 lira öderken, Yüreğir'de 100 mağazası olan bir AVM 323 lira, Seyhan'daki bir AVM 850 lira Çukurova'daki bir AVM ise bin 60 lira veriyor. Adalet bunun neresinde."

Yasalara göre katı bertaraf vergilerinin ASKİ tarafından faturalara yansıtılarak tahsil edilmesini öngördüğünü ifade eden Aslan, "ASKİ'nin aktif 400 bin abonesi var. Bunlardan 105 bini banka talimatı ile ödeme yapıyor. Bu toplam tahsilatın yüzde 25'nin günüde yapıyor, anlamına geliyor. Şu an ASKİ'nin 105 bin abonesi katık atık vergisini ödeyememiştir. Abonelere gönderilen fatura bankalara bildirilmemiştir. Şu an 200 bine yakın insan bankalar nezdinde borcunu ödemeyen konuma düşmüştür. Bunun sorumluları idari ve vicdani olarak hesap vermek zorundadır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber