Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu koruma altına alınıyor

Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu'nun, Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi kapsamında ramsar alanı ilan edilerek koruma altına alınacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2012 18:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulusal Sulak Alan Komisyonu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca başkanlığında, 2012 yılı 1. olağan toplantısını yaptı. Sulak alanlar ve ramsar alanlarında yapılan çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, halen 13 olan ramsar alanlarına yenilerinin eklenmesi kararı alındı. Bu kapsamda, ramsar alanı olmaya aday olarak belirlenen 17 sulak alandan, öncelikle Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu Sulak Alanları'nın, 2012 yılı sonuna kadar ramsar alanı olarak ilan edilmesi kararı alındı.

Ramsar kapsamındaki 9 kriterden biri dahi, sulak alanı ramsar alanı ilan etmek için yeterli olurken, Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu'nun beşer kritere uygunluk gösterdiği belirlendi. Buna göre, her iki sulak alan da 'hassas, nesli tehlike altında olmaya yakın veya olan türleri veya ekolojik ilişkileri desteklemesi', 'belirli bir biyocoğrafik bölgedeki biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilmesi açısından önemli olan bitki ve/veya hayvan türlerini desteklemesi', 'hayat döngülerinin kritik safhalarındaki bitki ve/veya hayvan türlerini desteklemesi veya elverişsiz koşullarda onlara barınak oluşturması', 'düzenli olarak bir su kuşu türü veya alt türlerinin popülasyonlarının bireysel olarak yüzde 1'ini desteklemesi' kriterlerini sağlıyor.

Bunun dışında, Nemrut Krater Gölü, 'bulunduğu biyocoğrafik bölgede temsilci, az bulunan veya benzersiz bir doğala yakın veya doğal bir sulak alan örneği olma', İğneada Longozu da 'balıklar için önemli bir besin kaynağı, yumurtlama alanı, üreme yeri ve/veya göç yolu üzerinde olma' kriterlerine de uygunluk gösteriyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Nemrut Krater Gölü ve İğneada Longozu, 2012 yılı sonuna kadar Ramsar Sözleşmesi kapsamında uluslararası düzeyde koruma altına alınacak.

TÜRKİYE'DE ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP 135 SULAK ALAN BULUNUYOR

Ramsar Sözleşmesi'ne 1994 yılında taraf olan Türkiye, bugüne kadar Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas (Kuş) Gölü ve Göksu Deltası, Akyatan Lagünü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü ve Gediz Deltası, Yumurtalık Lagünü, Meke Gölü, Kızören Obruğu ve Kuyucuk Gölü olmak üzere 13 sulak alanı sözleşme listesine dahil ettirdi.

Türkiye, Ramsar Sözleşmesi ile başta söz konusu alanlar olmak üzere, sınırları içerisindeki bütün sulak alanları korumayı, geliştirmeyi ve akılcı kullanmayı uluslararası düzeyde taahhüt etmiş bulunuyor. Toplam alanı 1 milyon hektarı aşan 300'den fazla sulak alana ev sahipliği yapan Türkiye'nin 135 sulak alanı uluslararası öneme sahip kabul ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber