YYÜ'ye 324 yabancı öğrenci yerleşti

Depremin ardından hızla toparlanan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), yabancı öğrenci başvurularında 21 ülkeden yoğun ilgi gördü.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2012 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Amerika, Norveç, Almanya, Belçika, Suriye gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 21 ülkeden 324 yabancı öğrencinin YYÜ'nün çeşitli bölümlerine yerleştirildiğini açıkladı.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yabancı uyruklu öğrenci alımı ile ilgili makamında bir açıklama yaptı. Göreve geldiği zaman yabancı uyruklu öğrenci almayı hedeflediklerini ve çalışma başlattıklarını belirten Battal, ?Bu kapsamda da üniversitemizin fakülte olarak yeterli olduğunu, bölümlere yabancı uyruklu öğrenci talebinin fazla olacağını biliyorduk. Ve bu hususta basın aracılığıyla tanıtımımızın doğru yerlere ulaştığını görüyoruz. Bu yıl üniversitemize 21 ülkeden 324 yabancı öğrenci yerleştirildi.? dedi.

YÖK Başkanı'nın Van ziyaretinde yabancı öğrenci taleplerini ilettiklerini belirten Battal, bu yönde kontenjan artırımına ilişkin yazıyı senatodan çıkardıklarını ve YÖK'e bildirdiklerini söyledi. Toplamda yabancı ülkelerden 508 öğrencinin kendilerine başvuru yaptığını kaydeden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ?Fakat bunun içinde çifte vatandaş olup da müracaat edenleri ayrı tuttuk. Türk olup da yabancı ülke vatandaşı olan öğrenciler de var. Yaklaşık 50 küsür öğrenci vardı. Bunları açıkladığımız rakamlara dahil etmedik. Dolayısıyla 21 farklı ülkeden bize 508 müracaat oldu. Biz ise bunların içerisinden 324'ünü yerleştirdik, diğerlerini de yedek olarak yazdık. Yerleştirmeleri yabancı uyruklu öğrencilerin not durumlarını dikkate alarak yaptık. Hemen hemen açmış olduğumuz bütün kontenjanlara müracaat oldu.? şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıl ülkelere kontenjan ayıracaklarını söyleyen Rektör Battal, bu yılki başvurulardan elde ettikleri verileri iyi şekilde analiz edip, bu doğrultuda bölümlere kontenjan açacaklarını belirtti. En çok başvurunun ve yerleştirmenin Türkmenistan'dan gelen öğrenciler olduğunu anlatan Rektör Battal, ?Türkmenistan'dan gelen öğrencilerin not ortalaması yüksek olduğu için onlar daha fazla yerleştirilmiş oldu. Türkmenistan'dan 164 başvurudan 161'i yerleştirilmiş oldu. Bu da ülkeler arasındaki dengeyi ciddi bir şekilde bozuyor. Dolayısıyla analiz sonuçlarına göre önümüzdeki yıl kontenjanları belirleyeceğiz. Böylece önümüzdeki yıl müracaatlar binin üzerinde olur. Tanıtımımızı da ciddi bir şekilde yapacağız. Üniversitemizin tanıtım katalogunu da bitirdik. Katalogla birlikte yabancı ülkelerde tanıtımımızı yapıp, yabancı uyruklu öğrenci sayısını artıracağız.? ifadelerini kullandı.

YYÜ'yü daha cazip hale getireceklerini kaydeden Rektör Battal, yerleşen öğrencilerin kendileri için bir avantaj oluşturacağını ifade etti. Peyami Battal, ?Bunlar burada bir yıl okuduktan sonra ülkelerine gidip yine bizim imkanlarımızı, üniversitemizi tanıtacaklar kendi ülkelerinde. Artık YYÜ dünya üniversiteleri arasında olma yolunda önemli adımlar atmaya başladı. İnşallah yabancı öğrenci sayısını birkaç yıl içinde 2 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.? diye konuştu.

Yabancı öğrencilerin 4 Eylül itibariyle kayıt yaptırmaya başlayacaklarını söyleyen Rektör Battal, kayıt yaptırmaya gelmeyenlerin yerine yedekleri alacaklarını belirtti. Kayıt yaptıran öğrencilerin kurulan komisyon tarafından Türkçe sınavına tabi tutulacağını söyleyen Rektör Battal, ?Bu sınavı kazananlar direk eğitim öğretime başlayacak. Sınavı geçemeyenler ise kurduğumuz Türkçe Eğitim Merkezi'nde bir kursa tabi tutulacak. Yılsonu itibariyle de sınav yapılacak yine kazananlar direk eğitime başlayacak.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber