TAGİD, Balkanlara iş gezisi düzenliyor

Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD), 5 gün sürecek Kosova ve Makedonya'yı kapsayan bir iş gezisi düzenliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Eylül 2012 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde faaliyetlerine devam eden TAGİD, 4-7 Ekim tarihleri arasında Kosova ve Makedonya'ya ticaret ve yatırım heyetiyle bir gezi programı düzenleyecek. Tekirdağ KOSGEB Merkezi Müdürlüğü'ne başvurularak başlatılan gezi programı hakkında bilgi veren TAGİD Genel Sekreteri Nihat Biçer, ?'2010 yılında Türkiye'nin Kosova'ya ihracatı 294 milyon dolar, Kosova'dan ithalatı ise 13 milyon dolar olmuştur. Türkiye'nin Kosova'dan ithalatında başlıca ürün gruplarını kauçuk ve kauçuktan mamul eşya ile ham deri oluşturmaktadır. Kosova ise Türkiye'den başta tekstil ve gıda ürünleri olmak üzere çeşitli gruplardan ürünler ithal etmektedir.'' dedi.

Türk firmalarının Kosova'da bankacılık, sigortacılık, müteahhitlik sektörlerinde faaliyet gösterdiğini ifade eden Biçer, ?'Forumda tekstil, inşaat, gıda, makine, deri sektörleri görüşülecek. Türkiye, Kosova'nın ihracatında AB, Arnavutluk, Makedonya'nın ardından dördüncü sırada yer almaktadır. İthalatta, AB, Makedonya, Sırbistan'ın ardından yine dördüncü sırada bulunmaktadır. AB'nin Kosova'ya tek taraflı uyguladığı tercihli ticaret rejimi, Gümrük Birliği çerçevesinde ülkemizce de uygulamaya konmuştur. Böylece pek çok malın Kosova'dan ülkemize ithali gümrük vergisinden muaf tutulmuştur.'' açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin önde gelen gıda firmalarının ürünleri, her türlü tekstil ürünleri, ilaçlar ve diğer pek çok ürünün Kosova'da geniş şekilde yer bulduğunu belirten Biçer, şöyle devam etti: ?'2010 yılında 47 bin Kosovalı turist ülkemizi ziyaret etmiştir. 23 Haziran 2010 tarihi itibariyle ülkemizde, biri ticari, diğeri ulaştırma alanında olmak üzere 5 adet, Kosova sermayesine sahip firma faaliyet göstermektedir. TAGİD?in 4-7 Ekim 2012 tarihinde organize ettiği Kosova, Makedonya Ticaret ve Yatırım Heyeti Programı'na Kosova Ticaret Odası (OEK) Başkanı Safet Gërxhaliu, TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Kosova Yatırım Ajansı (IPAK) Başkanı Valdrin Lluka, T.C Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Ekonomik Kalkınma Bakanı Besim Beqaj, Başbakan Yardımcısı Mimoza Kusari Lila katılarak, iki ülke arasında geçekleşecek olan iş forumunda yatırım ve ticaret olarak neler yapılacağı görüşülecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber