Erçek 3.Flamingo Festivali düzenlendi

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Erçek Belde Belediye Başkanlığı ve Karagündüz köyü muhtarlığınca ortaklaşa düzenlenen '3. Doğunun Kanatları Erçek Gölü Flamingo Festivali' renkli görüntülere sahne oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2012 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Festivalin açılışında konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, "Bilinç düzeyi artıkça buraya gelen giden kuş türü sayısı ve ziyaretçi sayısı da artacak. Erçek Gölü dünyanın bildiği çok önemli sulak alan, doğal koruma alanı olacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile inşallah burada çalışmalar yaparak, göl kenarında doğal parklar, insanların geldiğinde oturup kalkabileceği, ihtiyaçlarını gidereceği mekanlar oluşturacağız. Bunlar yapılınca buralar çok daha güzel olacak. Ben buna inanıyorum." dedi

Vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde İl Özel İdaresi ait otobüslerle beldeye akın etti. Van Valisi Münir Karaloğlu'nun bölgeye gelmesiyle başlayan etkinlikte, ilk önce Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel ve ekibi tarafından getirilen dürbün ve teleskoplarla flamingoları izlendi. Daha sonra göl kenarına yaptırılan kuş gözetleme kulesine çıkan vatandaşlar; flamingolar ve diğer kuşları izledi. Sabahın erken saatlerinde bölgeye giden vatandaşlar, Van Valiliği tarafından dağıtılan uçurtmaları uçururken, flamingolar ise kalabalıktan dolayı gölün iç taraflarına gitti. Dürbünleri olanlar, flamingoları uzaktan izlerken, dürbünü olmayan vatandaşlar ise flamingoları yakından görme imkanı bulamadı.

Festivalin açılışında konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu Erçek Gölü'nün Türkiye'nin en büyük 6. gölü olmasına rağmen çok bilinmediğini ifade etti. Bilinmeme sebebini Van Gölü'nün gölgesinde kalmasına ve yeterince tanıtılmamasına bağlayan Karaloğlu, "Erçek Gölü ülkenin, bölgenin ve Van'ın değeri. Üniversite'nin gölle alakalı yaptıkları çalışmalarının neticesini bize sunduklarında şunu dedik. Orada öyle büyük bir değerimiz varsa Türkiye'de yaklaşık 450 türün 210 tanesi bu havzada bu sulak alanda yaşıyorsa bizim buraya sahip çıkmamız lazım. Özellikle halkımızın bilinç düzeyini yükselterek burayı korumamız gerek diye düşündük. 2 yıl öncede ilk defa festivalimizi yaptık ve bu sene 3.'sünü yapıyoruz. Bunun gelişerek yayılarak devam etmesini temenni ediyoruz." dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Erçekliler sayesinde Erçek Gölü'nün bilinmezlikten kurtulmasını istediğini dile getiren Karaloğlu, "Kainatta insan oğlu tek başına yaşamıyor. Kainatta ortak kullandığımız canlılar, bitkiler, hayvanlar, börtü böçekler var. Kainat bizim ortak yaşam alanımız. Bizim ne kadar yaşama hakkımız varsa diğer canlılarında en az bizim kadar yaşama hakkı var. Onların yaşam hakkına saygı duyma mecburiyetindeyiz." şeklinde konuştu.

"Bütün canlılar bir şekilde insanoğlu için, ona faydalı olmak için hayatını devam ettiriyor." diyen Karaloğlu, "Kırlangıç kuşu her gün kendi ağırlığının bir buçuk katı ağırlıkta havadan sivrisinek topluyor. Eğer o kuşları yok edersek, eğer kuşlar buraya gelmezse biz ne sıtmadan kurtulabiliriz. Ne de bu sineklerden kurtulabiliriz. Onlar doğayı düzenleyici. Yaratıcı doğada bir denge yaratmış. Dengenin bir tarafında insan varsa diğer tarafında börtü-böçek var. Diğer tarafından hayvanlar var böcekler var. Onun için biz insan olarak kainatta bizimle beraber olarak yaşamı paylaşan her canlının yaşamına saygı duymalı ve onların doğal yaşam alanlarını bozmamamız gerekir." diye konuştu.

Festivallerin yapıldığı son 3 senedir vatandaşların kuşları korunması konusunda bilinçlerinin artığını aktaran Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bilinç düzeyi artıkça buraya gelen giden kuş türü sayısı ve ziyaretçi sayısı da artacak. Erçek Gölü dünyanın bildiği çok önemli sulak alan, doğal koruma alanı olacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile inşallah burada çalışmalar yaparak, göl kenarında doğal parklar, insanların geldiğinde oturup kalkabileceği, ihtiyaçlarını gidereceği mekanlar oluşturacağız. Bunlar yapılınca buralar çok daha güzel olacak. Ben buna inanıyorum."

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık ise Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan Erçek Gölü'nü ziyaret etmekten çok mutlu olduğunu söyledi. Erçek Gölü'nü görmesi kendisi için büyük bir kazanım olduğunu dile getiren Özyanık, "Ancak bu ziyaret Türkiye'nin doğasının korunması açısından özellikle kuş göçü açısından son derece önemli olan Erçek gölünün korunması konusunda bize verilen bir görevi hatırlattı. İnşallah bizde bu ziyareti bir etkinliğe katılma olarak görmeyeceğiz. Ve bundan sonraki koruma çalışmalarımızın bölgenin gelişmesine olacak olan katkılarımızın başlangıcı olarak görmek istiyoruz." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Van Oturma Grubu eşliğinde festivale katılan yüzlerce vatandaş halay çekip eğlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber