Bir ilk: Özel bir okul müfredata zorunlu ?ÖSS'ye hazırlık dersi' ekledi

Haber Giriş : 16 Eylül 2005 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'daki Özel Yüce Okulları, öğrencilerini üniversiteye hazırlamak için müfredata zorunlu ?ÖSS'ye hazırlık dersi' ekledi. Haftalık ders programını 5 saat artıran okul, öğrencilerden ek ücret almıyor. Farklı kentlerden 8 okul daha Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin bekliyor.

ÜNİVERSİTEYE hazırlık yarışı her geçen gün hızını artırıp, üniversite kapısında bekleyen aday sayısı 2 milyona yaklaşırken Ankara'daki bir özel okul, ÖSS'ye hazırlık dershanesini okula taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onay alarak ders saatini 35'ten 40'a çıkaran Yüce Okulları, örgün eğitim içinde öğrencilerini ÖSS'ye hazırlayacak.

Okulun Genel Müdürü Kağan Kalınyazgan, uygulamayla tüm öğrencilerin zorunlu ÖSS'ye hazırlık programına alındığını, böylece gençleri hafta sonunu dershanelerde geçirme zorunluluğundan kurtardıklarını söyledi. ?Normal derslerde bir konuyu anlatıp, arkasından gelecek ÖSS'ye hazırlık sınıfında konuyla ilgili test yapacağız. Sonuçlar karneye yansıyacak' diyen Kalınyazgan, eğitim ücretini artırmayacaklarını belirtti.

VELİLER İSTEDİ

Okul Müdürü Kağan Kalınyazgan, uygulamayla ilgili şu bilgiyi verdi:

?Geçen yıl akşam saatlerinde ve hafta sonunda ÖSS'ye hazırlık kursları düzenlemiştik. Öğrenciler ilgi göstermedi. Verim yüzde 50'de kaldı. Velilerin talebi üzerine kursu örgün eğitim programı içine alıp, zorunlu hale getirdik. Normal derste klasik eğitim programını uygulayıp, haftada 7-10 saat süren saatlik ek derslerde ise konuyla bağlantılı test çözüyor. Sınav sonuçları öğrencinin notlarına yansıyor. Dört yıllık lise eğitimi boyunca her öğrenci ortalama 1100 saat ÖSS hazırlık dersi alacak. Dershanelerde bu süre 600-700 saat. Dileyen öğrencilerimiz ayrıca dershaneye gidebilir. Ama alt sınıflarda dershaneye gitmelerine gerek kalmadı.'

BAKANDAN ONAYLI

Okul, YÖGEP'i (Yükseköğretime Geçiş Programı) başlatmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu. Bakan Hüseyin Çelik ile Talim Terbiye Kurulu'ndan onay aldı. Program kapsamında, matematik, Türkçe gibi derslerin ardından ÖSS matematiği, ÖSS Türkçe'si gibi ek dersler yapılıyor. Farklı bir eğitim kadrosuyla gerçekleştirilen bu derslerde ÖSS sınavında konuyla ilgili çıkabilecek sorular çözülüyor. Ek derslerin süresi, uzatılan 5 saatlik süre ve seçmeli derslerin süresi de kullanılarak dokuzuncu sınıflara haftada 7, 10'ncu sınıflara 8, 11'nci sınıflara 7, 12'nci sınıflar 10 saat olacak.

8 OKUL SIRADA Yüce Okulları'nın yanı sıra 8 özel okul daha aynı programı uygulamak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu.

Uygulamaya tepkiler farklı

Okul dershaneye dönüştürülemez

Rüstem EYÜBOĞLU (Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı)

Yanlış yapıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı derhal müdahale etsin. Tasvip edilecek olay değil. Okullar eğitim ve öğretim yapar. Veli baskısı olsa da okullar, dershaneleştirilemez. Okulda kurallar vardır, haftalık ders saati içinde eğitim ve öğretim yapılır. Bu, veliyi aldatmacadan başka bir şey değil. ÖSS yapılacaksa dershaneler bunu en iyi şekilde yapıyor. Bazı kurumları Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nda başarılı olabilmek için Milli Eğitim programlarını bir kenara bırakıp, gece gündüz öğrencileri çalıştırıyorlar. Eğer veliler çocuklarını sınava hazırlamak istiyorlarsa resmi okullara versinler. Çünkü, bu okullar bedava.

İyi niyetli bir yenilik getirdiler

Prof. Ziya Selçuk (Talim Terbiye Kurulu Başkanı)

Yüce Koleji iyi niyetli bir yenilik getirmek istiyor. Yapılan aslında mevcut derslere ekstra ders eklemek. Bunun bir sakıncası yok. Biz lise müfredatını hafifletince özel okullarda boşluk doğdu. Onlar bu zamanı etkin değerlendirmek için model geliştirmişler.

Okullara yazık olur, yanlış

İbrahim Arıkan (Özel Dershaneler Birliği Başkanı)

Bakanlığın yönetmeliklerine göre, aynı mekanda okul ve dershane kurulması halinde her birinin ayrı yönetici ve eğitmen kadrosu bulunmalı. Dershane ile okulun eğitim tarzı farklıdır. Okul, çok yönlü eğitim ve genel kültür verir. Dershane okula taşındığında, öğretmenler dershane elemanı gibi çalışmaya başlar. Çok yönlü eğitim yerine üniversiteye öğrenci yetiştirmek öncelik haline gelir. Okula yazık olur. Bu, yanlış bir davranıştır. Daha önce de benzer şeyler denendi, başarısız oldu.

Veliler bunu bizden istiyor

Necdet Doğanata (Ege Bölgesi Özel Okullar Dernek Başkanı)

Biz özel okuluz. Veli bize para veriyor. Türkiye'de ÖSS ile normal lise müfredatı çakışıyor. Biz özel okullar da velinin istediği şeyi yapıyoruz. Çünkü, bize hep üniversite başarı oranımız soruluyor. Biz de çocukları ÖSS'ye hazırlıyoruz. Mezun ederken, hem Bakanlık müfredatını öğreteceğiz, hem de velinin üniversite kazanma arzusunu gerçekleştireceğiz. Yüce Okulları'nın da yaptığı olumlu hizmettir ve faydalıdır.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber