Avrupa'dan geldiler, Türk mutfağında yemek pişirdiler

Obeziteye dikkat çekmek için Bursa'da buluşan Avrupalı öğrenciler, mutfakta bir araya gelerek kendi yörelerine özgü yemekleri pişirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından obeziteye dikkat çekilmesi için hazırlanan "Ne Yersen Osun" isimli proje, Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans tarafından hibe yardımıyla gerçekleştirilmeye başlandı. Avrupa Birliğinin Eylem 1.1 gençlik değişimleri kapsamında yer alan ve yaklaşık 20 bin euroluk bütçesi AB Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından karşılanan proje, 10 gün boyunca Bulgaristan Romanya İtalya Hırvatistan ve Litvanya'dan gelecek 25 katılımcı gençle Bursa'da gerçekleşti.

Gençler, projeyle Türkiye'de ve tüm dünyada giderek artan obezite meselesine dikkat çekti. Gençler, üniversitede topladıkları meyveleri, şehir merkezinde dağıttı. 5 ayrı ülkeden gelen gençler, Uludağ Üniversitesi'nin de öğrencileriyle birlikte bisiklete bindiler, yoğurt mayalamayı öğrendiler. Öğrenciler aynı zamanda Mustafakemalpaşa tatlısının imalatını da merakla izledi.

"BİR TENCERE KÜLTÜR"

'Bir tencere kültür' temasıyla hareket eden gençler, son olarak İnoksan Mutfağında yemek yaptılar. Gençler, aynı malzemelerle kendi yörelerine ait yemekleri hazırlamanın tadını çıkardı. Gençler, yaptıkları yemekleri birbirine de ikram etmeyi ihmal etmedi. Gençlerin yemeklerini yakından takip eden Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, üniversite öğrencilerini tebrik etti. Projenin kültürler arasındaki iletişimi artırdığına dikkat çeken Usta, "Bursa Valiliği olarak AB fonlarından Bursa'nın yeterli istifade etmesi için bir merkez kurduk. Bu merkez kanalıyla projeler üretiyoruz. Üniversite arkadaşlarımızı onlara eğitimler verdik. Üniversitemiz bünyesinde de proje ofisi kurdu. İlk hazırladıkları bu proje ulusal ajans tarafından kabul edildi. 5 ayrı ülkeden gelen öğrenciler Bursa'da buluştu. Obeziteye dikkat çekmek için sokak sokak gezdiler. Amaç, maddi boyutlarından çok Avrupa'dan gelen öğrencilerin birbiriyle kültürünü paylaşmalarıdır" dedi.

İnoksak Yönetim Kurulu Başkanı Vekili ve GESİAD Başkanı Emre Varlık, öğrencileri güzel bir programda buluşturmalarının kendileri için önemli olduğunu dikkat çekerek, "Arkadaşlarımız mutfaklarında yemek pişiriyorlar. Herkese tavuk dağıtıldı. Öğrenciler kendi yöresine göre yemek pişirerek damak tatlarını ortaya koyacaklar. Değişik bir kültür sentezi oluştu" diye konuştu.

Hırvatistan'dan Bursa'ya gelen üniversite öğrencisi Matea Tolic isimli öğrenci ise Türk yemeklerinin çok güzel olduğunu söyledi. Bursa mutfağında kendi yemeklerini pişirdiklerini ifade eden Tolic, çok güzel bir 10 gün geçirdiklerini de söyledi.

Programın sonunda projeye destek verenlere plaket verildi. - Bursa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber