Engellilere, camilerde ibadet özgürlüğü geliyor

Camiler Ve Din Görevlileri Haftası'nda bu yıl ?Engelsiz Cami Engelsiz İbadet' temasının ele alınması, Samsun İl Müftülüğü'nü harekete geçirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İbadet özgürlüğü kapsamında çalışmalara başlayan müftülük, engelli vatandaşların camilere rahatça gelip ibadetlerini kolaylıkla yapabilmeleri amacıyla bir dizi kalıcı düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Kent merkezinde pilot seçilecek camilerde ortopedik engelliler için de özel asansörlerin yanı sıra vaaz ve hutbelerde işitme engelliler için tercüman görevlendirilecek, görme engelliler için de kabartmalı Kur'an-ı Kerim hazırlanacak.

Samsun İl Müftüsü Yard. Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, tercüman görevlendirme dahil gelecek ay projelerinin büyük kısmını hayata geçireceklerini kaydetti. Teknik alt yapı yetersizliği ve yüksek merdiven engeli sebebiyle bedensel engeli vatandaşlar, artık yıllardır mahrum kaldıkları camilerinde ibadet yapabilecek.

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Samsun Şubesi yönetim kurulu ve üyelerini ziyaret eden Samsun İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, başlatılan projelerle ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuştu. Engellilerin camilere gidememesinin önündeki tüm engelleri kaldıracaklarını söyleyen İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Öztürk, çalışma startını verdiklerini açıkladı.

Müftülük binasına ve konferans salonuna asansörler yerleştireceklerini dile getiren Öztürk, "Hz. Peygamber, engelli kardeşlerimize ne hizmet götürmüşse onun varisi olarak biz de aynısını yapacağız. Kendi bünyemizde olan kurumları ve camileri engelli kardeşlerimize uygun hale getireceğiz. Camilerimizde duyma engelli vatandaşlarımıza yönelik özel eğitmen ve tercüman bulunduracağız. Vaazlarımızı ve hutbelerimizi onlara işaret diliyle anlatacağız." dedi.

İslami ve insani anlamda sorunları karşılıklı istişarelerle çözeceklerinin altını çizen İl Müftüsü Yard. Doç. Dr. Öztürk, "Camilerde kabartma Kur'an-ı Kerimlerden tutun da eğiticilere varıncaya kadar engelli kardeşlerimizin dinlerini tanımaları ve öğrenmeleri için ne gerekiyorsa yapacağız. Camilerimizde ibadetlerini daha rahat yapabilmeleri için özel bölümler yapacağız. Ayrıca Kur'an-ı Kerim, öğretme, tefsir sohbeti veya dini konularla eğitimler vereceğiz. Bunun yanında engellilere karşı toplumdaki seviyenin yükseltilmesi için konferanslar düzenleyecek, hutbelerde ve vaazlarda cemaati bilgilendirici konular işleyeceğiz. Projeler üretip yerel yönetimlerle işbirliği hayata geçireceğiz. Yollarda yön kabartmaları yapıp tabelalar dikeceğiz. Tercüman dahil önümüzdeki ay projelerimizin büyük kısmı hayata geçecek. Sonra da diğer tüm camileri tamamlayacağız." bilgisini verdi.

TSD Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Hayriye Hakyemezoğlu ise şehir engelsiz olursa engellerinin ortadan kalkacağını vurguladı. İl Müftülüğü'nün destek ve çalışmalarının tüm kurumlara örnek olmasını dileyen Hakyemezoğlu, ?Engelli üyelerimizin ibadetlerini camilerde yapmalarının önündeki engellerin kaldırılacak olması, büyük bir adım. Tüm kamu kurumlarına örnek olacak. Engelliler olarak özgürce yaşayabileceğimiz bir şehir istiyoruz. Başka da beklentimiz yok. Bizim için büyük görülen sorunlar, yöneticiler için sorun bile değil. Onun için sorunlarımız sadece önemli gün ve haftalarda değil, her zaman hatırlanmalı. İl müftülüğümüz gerekli çabayı ortaya koyuyor. Diğer kurumlardan da benzer destek ve düzenlemeleri bekliyoruz.? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber