'YÖK yasası üniversitelere hesapverilebilirlik getirecek'

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar, yeni YÖK yasa tasarının üniversitelere çeşitlik, rekabet, hesap verilebilirlik ve kalite kontrolü gibi ölçüler getireceğini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) 2012-2013 akademik yılı düzenlenen törenle başladı.

Açılış programına katılan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar, öğrencilerinin formasyon eğitimi alabilme haklarının tekrar verildiğini ve YÖK yasa tasarısının kasım ayında tartışmaya açılacağını duyurdu. Prof. Dr. Buzpınar, ?Formasyon ile ilgili YÖK nisan ayında bir yasaklama kararı aldı. Fakat mayıs ayının başında bu yasaklama kararını değiştirerek okuyan bütün öğrencilerin formasyon haklarını iade etti ve buna ilave yeni yaşıt yaptıran öğrencilere farklı bir formatta öğretmenlik hakkı verilecek. Bir diğer ifade ile alan fakültelerine, öğretmenlik hakkı tamamen açık, sadece yeni öğrencilerin formatı değişecek.? diye konuştu.

Hazırlık aşamasında olan yeni YÖK yasasıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Buzpınar, ?Bu tasarı esas itibariyle üniversitelere çeşitlik, rekabet, hesap verilebilirlik ve kalite kontrolü gibi ölçüleri getiriyor. Daha fazla özgürlük, daha fazla araştırma imkanı, daha fazla hesap verilebilirlik anlayışı üzerine kurulan, kaliteyi ve denetimi de beraberinde getiren bir yasa tasarısının sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Muhtemelen kasım ayında tamamı kamuoyunun tartışmasına açılacak.? şeklinde konuştu.

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, artık yeni kurulan değil, genç bir üniversite olduklarını söyledi.

4 meslek yüksekokulu ile önlisans, 4 fakülte ve 1 yüksekokulu ile lisans, 2 enstitü ile lisansüstü seviyesinde 7 bin öğrenciye eğitim verildiğini vurgulayan Büyükalaca, ?Fen edebiyat, mühendislik, iktisadi ve idari bilimler fakültelerimiz öğrenci kabul ederken, mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar fakültemiz ile yabancı diller yüksek okulu ise yapılanma sürecinde. Osmaniye, Bahçe, Kadirli ve Düziçi meslek yüksek okulları öğrencilerimizi yetiştirmektedir.? dedi. Üniversiteler için lisansüstü eğitimin hayati öneme sahip olduğunu aktaran Büyükalaca şöyle devam etti: ?Lisansüstü eğitim bir taraftan öğrencinin belirli bir alanda derinlemesine, diğer taraftan da üniversitelere kendi öğretim üyesini yetiştirme imkanı sunuyor. Büyüme stratejimiz çerçevesinde ilave olarak, ilahiyat fakültesi ve sağlık yüksek okulu kurulması kararları senatomuzca alınarak, YÖK'e sunuldu?

Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Talip Küçükcan, üniversitelerin öğrencilere eğitimin yanı sıra vizyon da kazandırması gerektiğini vurguladı. Küçükcan, ?Üniversitelerin öğrencilere, yaşadığı ülke ve içinde bulunduğu toplumla ilgili bir vizyon, bir kültür, bir derinlik kazandırması gerekiyor. Bunun için sadece ders kitaplarıyla, okulda verilen bilgilerle yetinmek artık küreselleşen dünyada yeterli değil. O nedenle öğrencilerin mutlaka üniversite dışındaki alanlarda da kendilerini yetiştirmesi ve beslenmesi lazım. Bu, internet olabilir, kitaplar olabilir, düşünce kuruluşlarıyla ilişkiler olabilir, bir başka ülkede gidip çalışmak olabilir. Ama artık bugün sadece üniversite diploması, ne iş ararken yeter size ne de işinizde rekabet etmek için yeter.? dedi.

Açılışta üniversite öğrencilerinden oluşan grup, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Neşat Ertaş'ın eserlerini seslendirdi.Törene, Yüksek Öğretim Kurumu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar, Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Talip Küçükcan, Belediye Başkan Vekili Fatma Teke, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ersin Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yabanoğlu, siyasi parti temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Törende valilik adına katılımın olmaması dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber