Derinkuyulu patates üreticisi Başbakan'a kargo ile patates gönderdi

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinin en büyük geçim kaynağını oluşturan patateste yaşanan pazar sorunu ve maliyetin altına düşen satışlar üreticileri perişan etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 20:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Patates üreticileri, patateste yaşanan sorunlara dikkat çekmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir çuval patatesi PTT şubesinden 1 TL ödemeli kargo ile gönderdi. Üreticiler 1 TL değerindeki patatesi gönderebilmek için 12 TL kargo ücreti ödedi.

Patateste yaşanan soruna dikkat çekmek için yapılan basın açıklamasına, siyasi parti temsilcileri, patates üreticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve mahalle muhtarları katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Derinkuyu İlçe Başkanı Zeki Şener Taşkesen, basın açıklamasında şunları söyledi: " Tüccar maliyeti 35 kuruş olan patatesi, 10 kuruşa nazlanarak alıyor. Bu durum başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm kamuoyunun bilmesi amacı ile 'Başbakan'a PTT kargo ile 10 kilogram patatesi 1 TL ödemeli olarak gönderme' kararı aldık." dedi.

Patates üreticileri ise, maliyetin üçte bir fiyatına bile alıcı bulamadıklarını, patates ürettiği için haciz kıskacı altında bulunduklarını belirtti. Üreticiler, Başbakan ve hükümetin ilgili bakanlarından beklentilerini ise "Patatesin en büyük sorunu pazar konusunda yaşanıyor. Bunu aşmanın yolu da teşvik yoluyla ihracatın yolunun açılması. Ayrıca 200- 300 metre derinlikte olan kuyudan yüksek elektrik ve mazot maliyeti ile sulama yapıyoruz. Özellikle mazotun gemilerde olduğu gibi bir ile 1 TL 50 kuruş aralığında verilmesini istiyoruz.? dedi.

Nevşehir milletvekillerinin sorunları ile ilgilenmediklerini, halkın arasına girmediklerini de dile getiren üreticiler, çoğunluğun vekilleri dahi tanımadıklarını kaydetti. Kredilerini Ürgüp Vakıflar Bankası'ndan çektiklerini ifade eden üreticiler, "İlçede kredi çeken 350 çiftçiden hiç biri ödeme zamanı geçmesine rağmen taksitlerini ödeyemedi. Birkaç ay sonra Şener Şen'in Züğürt Ağa filminde olduğu gibi ilçemizin satılığa çıkarıldığını görürseniz şaşırmayın.? şeklinde görüş belirttiler.

Üreticiler basın açıklamasından sonra toplu olarak yaklaşık 200 metre ileride bulunan PTT ilçe binasına gelerek, kendi tarlalarından topladıkları 10 kilogram patatesin bulunduğu file çuvalı PTT Kargo ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdi. 1 TL ödemeli kargoyu gönderebilmek için PTT'ye 12 TL gönderi ücreti ödeyen üreticiler, bu sayede Başbakan'ın kendilerini hatırlayacağını ve çözüm noktasında yardımcı olacağını umduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber