4 parti Türkiye milletvekilliğinde anlaştı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Aralık 2012 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Anayasa'nın yasama bölümü üzerinde çalışan Uzlaşma Komisyonu, ?Türkiye milletvekilliği? konusunda uzlaştı.

Yazım Komisyonu'nda dört partinin temsilcileri ?TBMM'nin Kuruluşu ve Milletin Temsili? başlıklı maddeyi kaleme aldı. 550 milletvekilinden 100'ünün Türkiye milletvekili olarak seçilmesinde anlaşan partiler, diğer konularda ise uzlaşma sağlayamadılar. Türkiye milletvekillerinin üniversite mezunu olma şartını taşıyıp taşımayacağı konusunda da anlaşma sağlanamadı.

İlgili madde çekincelerle birlikte şöyle yazıldı:

?Türkiye Büyük Millet Meclisi, genel oyla seçilen beş yüz elli milletvekilinden oluşur. Dört yüz elli milletvekili, seçim çevrelerinden nispi temsil sistemine göre seçilir. (CHP'nin önerisi: Seçim barajı yüzde 5'i aşamaz) (BDP'nin önerisi: Seçim barajı konulmamalı) Yüz milletvekili ise ülke seçim çevresi esas alınarak (CHP ve BDP'nin önerisi: ayrı oyla) seçilir. Milletvekilleri sadece seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün milleti (BDP'nin önerisi: bütün vatandaşları) temsil ederler.?

EŞİT TEMSİL SORUNU

Toplantıda ayrıca CHP ve BDP'nin ?Kadın ve erkeklerin TBMM'de eşit temsiline ilişkin esaslar ve bu esaslara ilişkin yaptırımlar kanunla düzenlenir? önerisi görüşüldü. Ak Parti ve MHP'li üyeler ise 275 kadın milletvekilinin Meclis'e girememesi halinde bunun seçimlerin iptaline yol açacağını belirterek, öneriye karşı çıktılar. AK Parti ve MHP, bunun yerine ?Kadınlar ve erkeklerin seçimle gelinen görev ve mevkilerin yanı sıra mesleki konumlara ve sosyal sorumluluklara eşit şekilde erişebilmeleri kanunla teşvik edilir? hükmünü önerdiler. Bu konuda da uzlaşma olmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber