Kamış ürünü köylünün elinde kaldı

Kayseri'nin Develi-Yahyalı-Yeşilhisar ilçeleri arasında bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisindeki sazlık alandan her yıl Kasım ve Aralık aylarında biçimi yapılan kamış ürünü tüccar tarafından alınmayınca köylünün umudu tükendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2012 21:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölgede kamış kesimi durdu. Kesilen kamışlar da çürümeye terk edildi. Kamış sektöründe hayat durdu.

Kamış biçen insanlar alanı aylar öncesinden gelerek çeviriyor kamıştan çadırlar yapıyor herkes kamış biçeceği alanda yangın ve avcılardan koruduğu için Milli Parkların alan görevlilerine bile gerek kalmıyordu. Bu sayede beş yıldan beri düzenli ve planlı saz kesimi yapılan alanda yangın olayı da yaşanmadı.

Köylüler aralık ayı başında korumakta oldukları çevliklerdeki kamışların bir kısmını biçtiler ve alan dışına çıkarttı. Ancak tüccara veremeyince kamış ürünü ellerinde ve sazlıkta kaldı. Kamış ile geçimini sağlayan 300 aileden birisi olan Şahin Ceviz, ?Yetkililerin sorunlarına el atmalarını bekliyoruz. Eğer bir iki hafta içerisinde ürünlerini biçip alan dışına çıkartamazsak 2 aylık saz kesim iznimiz sona erecek. Soğuk kış şartlarında saz kesiminin yapılmasının daha da zorlaşacak. Bir yıllık emeğimiz ve harcamalarımız heba olacak? dedi.

Kamış biçiminden geçimlerini sağlayan diğer köylüler de, 2012 yılı başında uygulamaya konulan ancak saz kesim dönemi kasım aralık aylarında yapıldığı için kendilerinin geç haberlerinin olduğunu belirttiler. Uygulamanın en azından bir yıl tehir edilmesi sağlanırsa gelecek yıl alana çıkmayarak çevlik yapıp kamış biçmeyeceklerini dile getirdi. 24 bin hektarlık Milli Park alanı içerisinde yaklaşık 4-5 bin hektarlık alanda sazlık yetişiyor. Belli bir miktarına Milli parklar tarafından her yıl kesim izni verilerek yaklaşık 300 ailenin gelir kapısı oluyordu. Sultan Sazlığında kesim izni verilen alanlar sulak olduğu için köylüler ancak çizmelerle suyun içerisinde girerek kesim yapabiliyor. Bağlanmak suretiyle belli bölgelere istif ediliyor. Tüccarlar tarafından da sulak alandan özel traktörlerle çıkartılarak depolara taşınıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber