Gazeteci ve milletvekillerine yıpranma hakkı

TBMM Genel Kurulu'nda, sigortalı lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarı kabul edilerek yasalaştı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2013 07:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Gazeteci ve milletvekillerine yıpranma hakkı

Kanuna göre, TRT'de çalışanlar da dahil sarı basın kartı sahibi gazeteciler ile milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanların prim ödeme gün sayılarına, çalışma sürelerinin her 360 günü için 90 gün fiili hizmet süresi zammı eklenecek. Böylece, gazeteci ve milletvekilleri her 4 yılda, 1 yıl fazla çalışmış sayılarak, bu süre 5 yıl olarak hesaplanacak. Gazetecilerin elde ettikleri fiili hizmet zammının toplamının yarısı kadar süre, emeklilik yaş hadlerinden düşecek. Milletvekilleri için ise söz konusu sürenin tamamı emeklilik yaş haddinden indirilecek. Düzenleme, fiili hizmet zammı süresinin kaldırıldığı 2008 yılı Ekim ayı itibarıyla geçerli sayılacak.

Daha önce SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olan ve aylık bağlanan milletvekillerinin, milletvekili emekli aylığı almaya hak kazanmaları için 2 yıl bekleme şartı kaldırıldı. Milletvekilleri, 2 yıl süreyle milletvekili olma ve sigorta pirimi veya emekli keseneği ile kurum karşılığı ödenmesine ilişkin şartlar aranmadan, milletvekili emekliliğine hak kazanabilecek. Söz konusu milletvekillerinin müracaat etmeleri halinde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takiben aylıkları, milletvekili emekli aylığı seviyesine yükseltilecek.


AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, milletvekillerinin ve gazetecilerin yıpranma payına ilişkin önergelerine tüm siyasi partilerin imzalarıyla desteklemelerini arzu ettiklerini söyledi.

Elitaş, milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili de bilgi vererek, şunları kaydetti:

''Kamuda çalışan öz evlat, 1475'e göre çalışan üvey evlat muamelesi görüyordu. 1475'e göre veya Bağ-Kur Kanunu'na göre çalışan milletvekili arkadaşlarımız yıllarca özel sektörde alınteri döktü, sigorta primi ödedi. O arkadaşlarımız bu yasal düzenlemeyle birlikte, devlet memurlarına tanınmış hakları milletvekili olduğu andan itibaren aynı şekilde kazanacaklar. Milletvekili olduğumuzda 2 yıl intibak süresi beklemiştik. Önergeye imza atanlara teşekkür ediyorum. Siyasette bir şey alacaksanız açık ve net şekilde alacaksınız. Sayın Başbakan'a teşekkür ediyorum. Biz bunu tüm partilerle ortak çıkarmak istedik ama farklı nedenlerle imza konulmadı. Bugün Sayın Başbakan ile telefon görüşmesi yaptım. 'Hak mı-' dedi. Milletvekilleri arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıran bir haktır. 'Öyleyse' dedi, 'siz buna inanıyorsanız, milletvekili arkadaşlarımız da bunu böyle görüyorsa, Çalışan Gazeteciler Günü'nde, daha önce 20 Aralık'ta gazetecilere verdiğimiz söz çerçevesinde bunu AK Parti Grubu olarak çıkarın, 550 milletvekili de yararlansın' dedi.

Buna imzamızı attık, milletvekili özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler riskli işlerdir. 'Benim sorunum varken sen kendi sorununu çözdün' derler. Kendi mevcudiyetlerini, kendi meselelerini, kendi imkanlarını koruyamayan, itibarlarını da koruyamaz. Bugüne kadar yapılan düzenlemeler içinde herkese, her şeyi veririz. Herkese, her şeyi vermek haktır ama milletvekillerinin kendileriyle ilgili hakkı takip etmeleri maalesef müstahak olarak görülmüyor. Başbakanımızın bana verdiği yetki çerçevesinde, şerefle milletvekili arkadaşlarımızın hakkını koruyabilmek adına imza atmaktan mutluluk, gurur duyuyorum.''

Tasarının yasalaşmasından sonra Genel Kurul'da bazı uluslararası anlaşmalar da kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber