Eğitim-Sen'den hükümete YÖK tepkisi

Haber Giriş : 12 Kasım 2005 20:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Türkiye'de üniversiteler ve üniversite çalışanlarının ciddi sorunlarının olduğunu belirterek, YÖK ve AK Parti iktidarının sorunların çözümü için girişimde bulunmadıklarını, aksine yaptıkları uygulamalarla yeni sorunlar yarattıklarını söyledi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, Petrol-İş Sendikası toplantı salonunda Yükseköğretim Sistemi ve Üniversiteler Çıkmaz İçinde konulu bir basın toplantısı düzenledi. Dinçer, Yükseköğretim'in gelişmişliğin en önemli göstergesi olarak kabul edildiğini, ancak Türkiye'deki üniversite sisteminin azgelişmişliğin bir resmi olduğunu ifade etti. Türkiye'de son 25 yılda üniversitelerin, özgür düşünen, bilimi toplum için üreten ve sunan bilim insanlarından arındırıldığını ifade eden Dinçer, YÖK ile birlikte üniversitelerin militarist bir anlayışın hakim olduğu kışlalar haline dönüştürüldüğünü iddia etti. AK Parti Hükümeti'nin, eğitim sorunlarına çözüm bulmanın piyasa ilişkileri içinde daha fazla yer almakla mümkün olacağını iddia ettiğini hatırlatan Dinçer, her fırsatta birbiriyle çatışan YÖK ve AK Parti Hükümeti'nin söz konusu paralı eğitim ve üniversite sisteminin tamamen ticarileştirilmesi konusunda aynı noktada buluştuklarını kaydetti. AK Parti ve YÖK arasındaki tartışmaların altında üniversitelere hakim olma mücadelesinin yattığını belirten Dinçer, "Türkiye'de yükseköğretim sisteminin genel durumuna baktığımızda, yaşanan sorunların çözülmesi noktasında ne YÖK'ün, ne de Hükümetin herhangi bir girişimde bulunmadığı, aksine yaptıkları uygulamalar ile yeni sorunlar yarattıkları söylenebilir. Türkiye'de üniversiteler ve üniversite çalışanlarının ciddi sorunları vardır. Üniversiteler üzerinden yapılan siyasal tartışmalara artık son verilmelidir. Eğitim Sen, üniversite sisteminin yaşadığı sorunlara yönelik kalıcı çözümler üretilmesi için gerekli adımların bir an önce atılmasını talep etmektedir" diye konuştu.

Dinçer, bunun için bütçeden eğitime ve yükseköğretime ayrılan payın en az iki katına çıkarılması ve üniversitelerin mali sıkıntılarının hemen giderilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yükseköğretim sorunlarının yaratıcısı olan YÖK sisteminin ortadan kaldırılmasını talep eden Dinçer, akademik yükselmeler ve özlük haklarının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Dinçer, şöyle devam etti:

"Üniversiteler bugün birer ticarethane gibi işlemekte, içten içe eritilerek kamusallığı yok edilmektedir. Üniversitelerimize sahip çıkmak, onları birer bilim yuvası haline getirebilmek için atılacak ilk adım, üniversitelere hakim olan YÖK düzenine ve YÖK'ü kullanarak üniversitelere hakim olmak isteyen siyasal iktidarın politikalarına karşı durmaktır. Bu nedenle üniversiteler öncelikle siyasal iktidarların etki alanında olmaktan çıkarılmalı, üniversitelerin, tüm kurumlardan, siyasi iktidardan, dinden ve sermayeden bağımsız olarak kendi kararlarını almaları sağlanmalıdır. Bilimin özgürleşmesi, kamusal, özerk ve demokratik bir üniversite anlayışı ancak bu koşullarda yaşatılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber