İnfaz ve koruma memuru alımında boy-kilo sorunu

Uyanık adaylar, infaz ve koruma memurluğuna başvururken boy-kilo bilgilerini kasıtlı olarak yanlış vermekte ve başka adayların başvuru hakkını engellemektedir. Ancak Adalet Bakanlığı'nın önlem alması gerekiyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Şubat 2013 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnfaz ve koruma memuru alımında boy-kilo sorunu

İnfaz ve koruma memurluğu alım aşamaları

Başvuru aşaması: Şartları sağlayan adayların başvuru formu ve ilanda belirtilen diğer belgelerle birlikte kuruma başvuru yapmasıdır. Başvuru için öncelikle KPSS'den en az 70 puan almak ve alınacak personel sayısının 5 katı aday arasında yer almak gerekiyor. Burada adayların kimlik bilgileri, fotoğrafları, adli sicil kaydı ile "adayların kendileri tarafından beyan edilen" boy-kilo bilgileri verilmektedir.

Boy - Kilo ölçüm aşaması: Başvurulardan yaklaşık bir ay sonra yapılmaktadır. Bu aşamada başvuruları kabul edilen adayların boy ve kiloları kurum tarafından ölçülmektedir. Burada ölçüm yapılarak 170 cm'den kısa boylu olmamak ve boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak şartını taşıyanlar sözlü sınava katılma hakkı kazanmaktadır. Bu şartları taşımayanlar ise bu aşamada elenmektedir.

Sözlü sınav aşaması: Yukarıdaki iki aşamayı geçen adaylar sözlü sınav katılırlar ve bu aşamayı da başarı ile geçenler göreve atanma hakkı kazanırlar.

Boy-kilo bilgisini "kasten" yanlış veren adaylar var

Sözlü sınava katılabilmek için adayların hem puan şartını hem de boy-kilo şartını taşıması gerekmektedir. Ancak boy-kilo şartını taşımadığı halde puanı yüksek olan adaylar kasıtlı olarak "adamını buluruz" veya "kurumda ölçüm yapılırken kalabalık olur arada kaynarız" düşüncesiyle boy-kilo bilgilerini yanlış beyan etmektedir. Yine de bu adayların çoğu kurum tarafından yapılan ölçümler sırasında elenmektedir. Fakat elenmeyen adayların niye elenmedikleri ise meçhul durumdadır.

Düşük puanlı adaylar mağdur oluyor

Yukarıda bahsettiğimiz gibi alınacak personel sayısının belli bir katı kadar kişi mülakata girebilmektedir. Bu da başvuranlardan en yüksek puanlı adayların sınava girebileceğini göstermektedir.

Boy-kilo şartını karşılamadığı halde başvuru formunda yanlış bilgi veren adaylar yüzünden hem puan hem de boy-kilo şartını taşıyan biraz daha düşük puanlı adaylar başvuru yapamamaktadır. Bu durum şartları sağlayan ama başvuru yapamayan diğer adayları mağdur etmektedir.

Adalet Bakanlığı önlem almalı

Yanlış bilgi vererek diğer adayların başvuru hakkını elinden almaktan çekinmeyen adaylar için Bakanlık önlem almalıdır. Birkaç öneri sunacak olursak;

1- Bakanlık boy kilo ölçümünü başvuru sırasında yapabilir.

2- Yanlış boy kilo bilgisi verenlere yaptırım uygulanabilir.

3- Boy kilo ölçümü sırasında elenen aday ihtimali için yedek aday uygulaması getirilebilir.

4- Birilerine güvenerek kasıtlı olarak yanlış bilgi verenler için kurum tarafından yapılan boy kilo ölçümleri görüntülü kayıt altına alınabilir hatta bir adayın boy kilo ölçümü yapılırken diğer adayların da bunu görmesi sağlanabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber