35 yaş iptalinde telaşa gerek yok

Anayasa Mahkemesi 14 Şubat 2013 tarihli kararı ile 35 yaş şartını iptal etti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Şubat 2013 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
35 yaş iptalinde telaşa gerek yok

Anayasa Mahkemesinin 14 Şubat'ta A Grubu kadrolara girişte aranan 35 yaş şartını iptal ettiğini duyurmuştuk. Haberimizi incelemek için tıklayınız.

Haberimizin ardından gerek haber yorumlarında gerekse A Grubu adayların en kapsamlı bilgi paylaşım alanı olan forumumuzda hareketlilik yaşanmaya başladı. A Grubu forumumuza katılmak için tıklayınız.

A Grubuna ilişkin haberleri ve gelişmeleri yakından takip edebileceğiniz A grubuna özel Facebook sayfamızı takip etmek için tıklayınız.

Kısa bilgi

2011 Haziran'a kadar A Grubu (uzman, müfettiş,kaymakam) kadrolara girişte üst yaş sınırı için belli bir yaş sınırı bulunmamaktaydı. Kurumlar kendi mevzuatlarında yer alan yaş sınırına göre personel almaktaydı. Bazı kurumlarda üst yaş sınırı bulunmazken bazı kurumlarda ise 28-33 arası yaş sınırı bulunmaktaydı.

2011 Haziran'da 643 sayılı KHK çıkarıldı ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na eklenen "Ek Madde 40" ile tüm kamu kurumlarına girişte A grubu kadrolar için üst yaş sınırı "35 yaşını doldurmamış olmak" şeklinde belirlendi.

14 Şubat'ta Anayasa Mahkemesi 35 yaşı iptal etti

Anayasa Mahkemesi, 14 Şubat 2013 tarihli kararı ile 657 sayılı DMK'ye eklenen "Ek Madde 40"'ı iptal etti. Gerekçesi henüz açıklanmayan kararda ise adı geçen maddenin Anayasa'nın 91'inci maddesine aykırı olduğu belirtildi.

İptal kararı 9 ay sonra yürürlüğe girecek

Anayasa Mahkemesinin kararına göre 35 yaş şartına dair iptal kararı Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren "9 ay" sonra yürürlüğe girecek.

9 aylık erteleme niye verildi

A grubuna hazırlanan arkadaşlarımızın da bildiği gibi Anayasa'nın 153'üncü maddesine göre "Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmi Gazetede yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez." Mahkeme bu karar için takdirini 9 ay olarak kullanmıştır.

Anayasa Mahkemesine böyle bir takdir hakkının verilmesinin amacı iptal kararıyla ortadan kaldırılan hükümler neticesinde vatandaşların mağdur olmasını engellemek ve yasama-yürütme erklerinin bu zaman zarfında gerekli mevzuat düzenlemelerini yapmasını sağlamaktır. İptal kararı yürürlüğe girene kadar olan süreçte söz konusu madde hala yürürlüktedir ve uygulanmaya devam edilir.

Konuyu 35 yaş şartında somutlaştıracak olursak

1- Anayasa Mahkemesi 35 yaş şartını düzenleyen kanun maddelerini iptal etmiştir.

2- İptal kararı, kararın Resmi Gazetede yayımından 9 ay sonra yürürlüğe girecektir. (Not: Karar henüz Resmi Gazetede dahi yayınlanmamıştır. Ortada sadece Anayasa Mahkemesinin basın bilgilendirmesi vardır)

3- Kararın Resmi Gazetede yayımından 9 ay boyunca "35 yaş şartı" hala devam edecek ve tüm A grubu alımlarda uygulanacaktır.

4- En erken Kasım 2013'e kadar yapılan tüm a grubu sınavlarda 35 yaş şartı aranacaktır.

5- 9 ay içinde gerekli düzenlemeler yapılarak yaş şartı netliğe kavuşturulacaktır.

9 ay içinde değil "bir an önce" gereken yapılmalı

İptal kararının ardından a grubu adaylarımız tüm motivasyonlarının bozulduğunu belirtmektedir. Farklı pencerelerden baktığımızda 35 yaş şartı için iptal davası açmak çok kolay bir iş, 35 yaş şartını iptal etmek de kolay bir iş ve hatta bu haberi yazmak da kolay bir iş.

Ama bir de A grubu adaylarımızın penceresinden bakarsak durumun ne kadar psikoloji ve konsantrasyon bozucu olduğu belki bir nebze anlaşılabilir.

Adaylardan isteğimiz

Arkadaşlar çalışma temponuzu hiç bozmayın ve azminizi kaybetmeyin. Sizler geleceğin a grubu kariyer meslek sahipleri olarak uzun vadede üst düzey yönetici kadrolarına gelecek olan kişilersiniz. Bu tür olumsuz durumlar şimdi olduğu gibi ileride de karşınıza çıkacaktır. Geleceğin yönetici adayları olarak bu olumsuzlukları bir engel değil, tam aksine sizi besleyen ve geliştiren unsur olarak görmeniz gerekiyor. Unutmamak gerekir ki, hiçbir başarı kolay değildir.

A grubu hazırlık sürecinde özel destek almak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber