Sağlık çalışanlarının yüzde 81'i şiddete maruz kalıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşah Seydaoğlu, sağlık çalışanlarının yüzde 81'inin şiddete maruz kaldığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2013 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık çalışanlarının yüzde 81'i şiddete maruz kalıyor

Adana-Osmaniye Tabip Odası yönetimi 14 Mart Tıp Haftası kapsamında Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan anısına "Şiddet" konulu panel düzenledi.

Panelde konuşan Doç. Dr. Gülşah Seydaoğlu, 'şiddet nedir, nasıl algılanıyor' diye bir araştırma yaptıklarını belirterek, "Bu durumu sadece sağlık çalışanlarına değil aynı zamanda hizmet alan hastalara da sorduk. Sağlık çalışanları yüzde 81.1 oranında şiddete maruz kalmış." dedi. Beş kişiden ikisinin nadiren, yüzde 44'ünün de sıklıkla şiddete uğradığını aktaran Seydaoğlu, "Fiziksel şiddet yüzde 22 o zaman da az değilmiş. Şiddetin, şiddetinin arttığını düşünüyorum. Daha önce tartaklama, itekleme olan şey şimdi kafa, göz yarmaca şeklinde bir fiziksel şiddete dönüşmüş. Evet oran aynı ama dozunda ciddi bir şekilde artış var. Aslında şiddet uygulayan hastalar değil hasta yakınları." diye konuştu. Şiddete maruz kalmanın çalışılan kurumla da çok ilgili olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Seydaoğlu, "Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde şiddete maruz kalma oranı yüzde 97. Şiddet acillerde daha yüksek dahili birimlerde daha düşük. Kurumda güvenlik düşükse şiddete uğrama riskiniz 4-5 kat artıyor. Şiddet, hekimle ilgili değil kurumun sorumluluğunda. Kurum güvenliği sağlamalı. Yaşanılan şiddet olayları sağlık çalışanlarında yabancılaşmayı getiriyor." ifadelerini kullandı.

Saldırı halinde hekimlerin yapması gerekenleri anlatan Adana Ticaret Odası Avukatı Ebru Atıcı Sevindik,"İlk kural kaçmak. Kaçabileceğiniz yer yok ise saldırının niteliğine uygun öz savunma yapma hakkınız vardır. Mesela adam size saldırıyor, kaçamıyorsunuz karşılık verebilirsiniz. Kadınsanız karşınızdaki sizden güçlü ise saldırıyı engellemeye yönelik alet kullanmanızda serbest sayılabilir. Umarım ihtiyaç duymazsınız ama aklınızın bir köşesinde bulunsun. Kolluk güçlerine haber verilmeli. Soruşturma aşamasında deliller çok önemli. Söylenen sözleri yapılan hareketleri kayıt altına aldırın. Görgü tanıklarının tutanaklara imza atması çok önemli. Kamera kayıtlarının silinmesi önlenerek bir kopyası saklanmalı." şeklinde konuştu.

Katılımcıların karşılaştığı problem ve merak edilen sorulara yanıt verilmesinin ardından Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten panelistlere tek tek teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber