İzinsiz fişleme yapan kamu görevlisine 4.5 yıl ceza

Haber Giriş : 12 Aralık 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşı izinsiz fişleyene 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Fişleyen kamu görevlisi olursa ceza 4.5 yıla çıkıyor

KAMUOYUNDA ?Fişleme Yasası? olarak bilinen ?Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Taslağı?yla ilgili çalışmalar tamamlandı. Yeni düzenlemeye göre, kişinin rızası olmadan bilgi verilmeyecek. Ancak, istisnalar bunun dışında kalacak.

Adı ?Fişleme Yasası'na çıkan düzenleme üzerinde yaptığı çalışmaları tamamlayan Adalet Bakanlığı, taslağı Başbakanlık'a sevk etti. Önümüzdeki günlerde Meclis'in gündemine gelecek olan düzenlemenin yasalaşması durumunda kişisel veriler kontrol altına alınacak.

Şikâyetlerin incelenmesi ve denetimin sağlanması için de bağımsız ?Kişisel Verileri Koruma Yüksek Kurulu? oluşturulacak. Taslağa göre, kişisel veriler hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olarak işlenecek; belirli, açık ve meşru amaçlar için toplanacak. Kişilerin ırk, siyasi düşünce, din ve mezhep bilgileri, dernek üyelikleri, sağlık bilgileri ile mahkûmiyetlerine ilişkin veriler kayıt altına alınamayacak. Bir şahısla ilgili bilgiler toplanırken, o kişinin rızası istenecek.

İstisnalar somutlaştırılmalı

Düzenlemenin en çok tepki çeken ?istisnalar? kısmına göre, toplanması yasaklanan bu tür özel nitelikli bilgilerin milli güvenlik, milli savunma, kamu düzeninin korunması, suçun önlenmesi, devletin ekonomik çıkarları gibi gerekçelerle kayıt altına alınabilmesine imkân sağlanacak. Böyle durumlarda, ırk, siyasi düşünce, din ve mezhep bilgilerini kaydedebilecek. Yine istisnalar nedeniyle ilgili kurumlar, aydınlatma yükümlülüğü kapsamında fişleme yaptığı kişilere bilgi vermekten muaf tutuluyor.

Taslak üzerinde incelemelerde bulunan hukukçulara göre, AB mevzuatına uyum kapsamında hazırlanan taslakta yer alan istisnaların kapsamını çok geniş ve belirsiz, bu konuda somut düzenlemelerin olması gerekiyor.

Taslakta, kişilerin bilgilerinin hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olarak işlenmesi; belirli, açık ve meşru amaçlar için toplanması, toplandıkları amaçla bağlantılı ve yeterli olması, doğru olması ve gerektiğinde güncellenmesi zorunluluğu aranacak.

Kişi kendi kaydını öğrencek

Taslaktaki istisna kapsamına girmeyen diğer kurumlar ise bir şahıs hakkındaki bilgileri kayıt altına alırken söz konusu kişinin rızasını alacak. Bu kurumlara, bilgilerin hangi amaçla kullanılacağı, kimlere aktarılabileceği gibi konularda ilgili kişiye bilgi verilmesi yükümlülüğü getiriliyor. Vatandaşlar güvenlik, kamu düzeni gibi istisnalar dışında veri kaydı yapan kurumlara başvurarak kendisiyle ilgili veri kaydı yapılıp yapılmadığını öğrenmek ve toplanan bilgileri istemek hakkına sahip olacak.

Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması beklenen tasarı, sadece kamu kurumlarını değil, faaliyet alanları gereği üyeleri, müşterileri ya da diğer şahıslar hakkında bilgi kaydı yapan tüm sivil ve özel sektör kuruluşlarıyla medyayı da kapsıyor.

Medya da kayıt altında

Yani hastaneler, telefon şirketleri, sigorta kurumları, okullar ve üniversiteler, siyasi partiler, sendikalar, dernekler, odalar ve basın kuruluşları, kişiler hakkındaki bilgileri kayıt altına alabilecek. Aykırı olarak kişisel verileri kaydedenler, yeni TCK'ya göre 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bu suçu kamu görevlisinin ya da mesleği gereği bu bilgilere sahip olan kişilerin işlemesi halinde ceza 4.5 yıla kadar artırılacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber