'Cep'lere çözüm bulundu ama kayıt süresi bitti

Haber Giriş : 12 Aralık 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınmasında yaşanan kargaşa sürüyor.

Aboneler, GSM operatörlerinden gelen mesajların karmaşıklığından şikayet ederken, kayıt süresinin dolmasına (13 Aralık) bir gün kala bayilerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Uyarı mesajlarının üç ayrı operatör kanalından gönderilmesi, çekilen çilenin tek sebebi olarak gösteriliyor. Oysa, planlamada söz konusu sıkıntıların yaşanabileceği öngörülmüş ve mesajların tek merkezden gönderilmesi için ihaleye çıkılmıştı. Çağrı Merkezi ihalesi, ancak geçtiğimiz cuma günü sonuçlanabildi. Aynı anda 18 milyon cihaza mesaj gönderilmesini sağlayan elektronik sistemin 10 gün sonra devreye girebileceği belirtiliyor. Bu sebeple ek süre talebinde bulunduklarını vurgulayan Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (Mobisad) Başkanı Murat Dursun, ?Çağrı Merkezi daha önce kurulmuş olsaydı bu sıkıntıların hiçbiri yaşanmazdı.? diyor.

Kayıt dışı telefonların kayıt altına alınmasını öngören 5392 sayılı kanun 13 Temmuz'da yürürlüğe girmişti. Yasanın uygulama için verdiği 5 aylık süre yarın doluyor. 13 Temmuz'dan sonra Türkiye'ye kaçak yollarla sokulan yaklaşık 2 milyon kaçak cihaz için ise af çıkmayacak. Aynı anda 18 milyon kaçak cihaza mesaj gönderilmesini öngören Çağrı Merkezi sistemi ihalesi iki kez ertelenmişti. İhale son olarak Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilince, diğer mevzuat hazırlıkları sebebiyle beş aylık sürenin 4 ay üç haftalık kısmı hiçbir kayıt işlemi yapılmadan geçti. Kayıt işleminin bir aya sıkışması üzerine 3 GSM şirketi bölümler halinde cep telefonlarına kısa mesaj gönderme kararı aldı.

Mobisad Başkanı Dursun, 18 milyon kayıt dışı telefonun kalan sürede kayıt altına alınmasının hangi sistem kullanılırsa kullanılsın mümkün olmadığını belirtiyor. Dursun, kayıt sisteminde her operatörün farklı yöntemler kullanması ve kayıt hataları sebebiyle bayi önlerinde ciddi yoğunluğun yaşandığına dikkat çekerek, ?Hatalar dışında yoğunluğu oluşturanlar, kaçak cep telefonu alanlardır. Unutmamalıyız ki kayıt dışı ticaret, cep telefonunu; gasp, hırsızlık, kapkaç gibi suçların ana materyali haline getirmiştir. 2004 yılı verileriyle yargıya yansıyan gasp suçlarının yüzde 48'i cep telefonu kaynaklı. Bu suçlar sırasında cinayet olayları dahi yaşandı.? diyor.

Bayi önünde meydana gelen izdihamı polis önledi

Kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınması için verilen sürenin dolmasına bir gün kala bayilerde izdiham yaşandı. ?Cihazınız kayıt dışıdır, kaydettirin' mesajı alan aboneler bayilerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İstanbul Gaziosmanpaşa'da dün 3 bin kişinin bayi önünde toplanması üzerine işyeri sahibi polis çağırmak zorunda kaldı. Zeytinburnu'nda da bir abone telefonunu kayıt ettirmek için üç gündür gelip gittiğini belirterek, ?Benim faturalı bir telefonum var. Telefonuma ?hediye kontörünüzden 50 kontör kesildi' şeklinde mesaj geldi. Diğer telefonu kayıt ettirmek için geldim. Birini faturası ile aldığım halde böyle oluyorsa ben ne olur ne olmaz diye geldim.? dedi. Sırada bekleyen bir diğer cep telefonu kullanıcısı da dün telefonu kaydettirdiğini; ama akşam eve gittiğinde tekrar uyarı için SMS geldiğini söyledi. 5 ayrı merkezden kayıt işlemi yapılan Erzurum'da Aziziye Turkcell Abone Merkezi işletme sahibi Abdulselam Bastem ise vatandaşın cep telefonlarına gelen uyarı mesajlarını dikkatli okumamasından şikayetçi. Bastem, ?Telefonlara bilgilendirme mesajı geliyor. Fakat vatandaşımız bu mesajları iyi okuyup anlamadan hemen bizim yanımıza geliyor.? şeklinde konuştu. Adıyaman'da ise aboneler uzun kuyrukları fırsat bilen bayilerin fahiş abone bedeli aldığını öne sürdü. Vatandaşlar, kendilerinden daha önceden belirlenen 5 YTL yerine 7 yeni lira alındığını söyledi.

Cep telefonu alırken dikkat

Cep telefonu satın alırken mutlaka faturasını isteyin. Fatura üzerine, cep telefonunun IMEI numarasının kaydedilmiş olmasına dikkat edin.

İthalatçı garanti belgesi ve uluslararası garanti belgesinin ayrı ayrı doldurulması, kaşe ve imza atılması çok önemli.

Cep telefonunda *#06# tuşlarını kullanarak ekranında belirecek IMEI numarası ile fatura ve garanti belgelerine kaydedilenin aynı olduğuna dikkat edilmeli.

Telefon ambalajı içinde ithalatçının ve üreticinin yetkili teknik servisi listesini ve Türkçe kullanma kılavuzunu kontrol edin.

Telekomünikasyon Kurumu'nun hologramının olup olmadığına bakın.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber