Şırnak'ta, öğrencilerden bina dayanıklılık araştırması

Şırnak Üniversitesi mühendislik fakültesi öğrencileri, binaların depreme ve benzeri doğal afetlere karşı dayanıklılıklarını ölçtü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2013 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şırnak'ta, öğrencilerden bina dayanıklılık araştırması

Şırnak Üniversitesi mühendislik fakültesi öğrencileri, binaların depreme ve benzeri doğal afetlere karşı dayanıklılıklarını ölçtü.

Şırnak'ta 3 ay önce istinat duvarının heyelan nedeniyle top oynayan çocukların üstüne düşmesini örnek gösteren Şırnak Üniversitesi öğrencisi İsmet Kama, Şırnak'taki binaların güçsüz olduğunu söyledi. Şırnak'ta jeoloji araştırması yapılmaması durumunda 6-7 katlı binaların yapılmasının uygun olmadığını ifade eden Kama, "İnşaat mühendisliği okuyorum, üçüncü sınıf. Buraya gelmemizin amacı, biz beton arma derslerinde görüyoruz bu konuları. Özellikle teorik olarak öğreniyoruz. Ama uygulama olarak bizim işimize daha çok yarıyor. Çünkü biz insanların hayatıyla bir nevi oynuyoruz, eğer bu işleri bilmezsek. Şantiyelere gittiğimiz zaman orada aldığımız numunelerin bu laboratuvarlara göndererek nasıl bir sonuç verdiğini, bizim döktüğümüz betonun kalitesi nasıl? Bunu öğrenmek için burada uygulamalı olarak gördük. Hani Şırnak şartlarında böyle laboratuvarların olması da güzel" dedi. Şırnak'ta binaların sağlam olmadığını belirten Kama, "Şırnak'ta binalar sağlam değil. Hani bir imar planı yok. Burada çok güçsüz bina var ve zemini de burada kesinlikle ve kesinlikle jeoloji zemini araştırması gerekiyor. Zemini araştırılmadan burada 6-7 katlı binaların yapılması uygun değil. Özellikle ve özellikle çok güçsüz binalarda istinat duvarlarında, burada halı sahanın duvarının yıkılması gibi bu çok büyük bir etken ve aynı zamanda buradaki binaların tamamen güçlendirilmesi lazım. Deprem olursa insanların hayatı gittikten sonra kalkıp orada bir araştırma yapmanın bir anlamı yok" diye konuştu.

Şırnak Üniversitesi'nde mühendislik fakültesinin olmasının büyük bir avantaj olarak değerlendiren Kama, "Eğer burada inşaat mühendisliği varsa yarın öbür gün burada mezun olanlar, Şırnak'a daha iyi bir hizmet verebilir. Bu da güçsüz binaların yapımının önüne geçebilir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber