Şehit var, şehitlik yok

İsmail Kumartaşlı, Kurtuluş Savaşı'nda şehit düşen 13 askerin derme çatma bir mezarlıkta yattığını belirterek, şehitlik yapılmasını istedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Nisan 2013 22:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şehit var, şehitlik yok

Kocatepe'de Mustafa Kemal Paşa önderliğinde, 26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz'dan sadece iki gün sonra şehit düşen bölük komutanı Üsteğmen Ayaşlı Rauf Efendi ve 12 er, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa İlçesi Akdeğirmen Köyü'nde toprağa verildi.

Zamanla tahrip olan şehitlerin mezar taşları kaybolmaya başladı. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı ve beraberindekiler, tahrip olan mezarları, çevresini irili ufakı taşlarla döşeyerek belirgin hale getirdi.

Akdeğirmen Köyü'nde yatan şehitlerin unutulmaması gerektiğini belirten İsmail Kumartaşlı şunları söyledi:

"Akdeğirmen, 26 Ağustos 1922'de Kocatepe'den başlanan Milli Mücadele'de günlerce düşmanla savaşan askerlerin şehit düştüğü bir yer. Burası, bölük komutanı Üsteğmen Ayaşlı Rauf Efendi ve 12 askerimizin yattığı yer. Görüyoruz ki burada bir şehitlik yapılması gerekiyor. Neden burada şehitlik yok?"

Genelkurmay Arşiv Daire Başkanlığı'nda, şehitlerin kayıtlarının bulunduğuna dikkat çeken Kumartaşlı, "Köyün eski adı Kumarı. Arşivlerde 'Kumarı Şehitleri' olarak arandığında şehitlerin isimleri görülecektir. Köylüler de buranın şehitlik olmasını istiyor. Bedelli askerlikten elde edilen gelirle, burada bir şehitlik yapılabilir" diye konuştu.

Şehitlerin olduğu bölgenin, aynı zamanda eski köy mezarlığı olduğunu hatırlatan Başkan Kumartaşlı, şehit mezarlarının zaman zaman 'define var' düşüncesiyle kazıldığını söyledi. Kumartaşlı, 28 Ağustos 1922'de 12 askeriyle birlikte şehit düşen bölük komutanı Üsteğmen Ayaşlı Rauf Efendi'nin şehit düştükten sonra yüzbaşı rütbesine terfi ettirildiğini de hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber