2006 bütçesinin satır aralarında 'özel ayrıcalıklar'

Haber Giriş : 29 Aralık 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 bütçesinde bazı kesimlere satır aralarında özel ayrıcalıklar sağlandı. Kamuya fark ettirmeden sınavsız memur alımı kabul edildi. Hastane borçlarına da af getirildi

MECLİS'TEKİ iki aylık bütçe maratonu önceki gece geç saatlerde yapılan görüşmelerle tamamlandı. 2006 Bütçesi, milletvekillerinin kavgası ve itiş kakışı arasında kabul edildi.2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi 174 milyar 958 milyon YTL olarak kabul edilirken, 33 milyar YTL faiz dışı fazla,13.2 milyar YTL bütçe açığı verilmesi hedeflendi.

2006 Bütçesi ile konsolide bütçe uygulamasından vazgeçilerek Merkezi Yönetim Bütçesi'ne geçilirken, bütçenin adı da Merkezi Yönetim Bütçesi oldu. İlk defa üç yıllık bir bütçe hazırlanırken, bütçede mali disiplinin altı çizildi.

Seçim bütçesi

Bütçede 2.5 milyar YTL'lik rakamın ödenekler kısmında yer almaması nedeniyle, muhalefet bunu seçim yatırımı olarak değerlendirdi. Muhalefet tarafından seçim bütçesi olarak nitelendiren madde, TMSF'nin yönetim ve denetimini devraldığı kuruluşların kesinleşmiş, vergi, harç, ceza, gecikme zammı ve faizi ile GSM Hazine payı borçlarına karşılık tahsil edilecek gelir tahminini aşan kısmın DSİ ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ait projeler tarafından kullanılmasını düzenliyor.

Kaçak yapıya af

Bütçede son anda yapılan değişiklikle kaçak yapılara af getirildi. 12 Ekim 2004 tarihine kadar yapılmış tüm kaçak yapılara altyapı hizmeti götürülecek. AKP'nin önergesiyle 12 Ekim 2004 tarihine kadar bütün kaçak yapılara, yol, su, telefon, elektrik, kanalizasyon gibi alt yapı hizmetenin götürülmesi kabul edildi. Böylece, kaçak yapılara af geldi.

Hastane borçlarına af

SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart kapsamındakilerin hastane borçlarının affedilmesi de kabul edildi. Önerge ile Sağlık Bakanlığı'nın 3.5 katrilyonluk alacağı silinmesi sağlandı. Ancak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın itirazı üzerine AKP, önceki gün 31'inci madde için tekrir-i müzakere istedi. Ancak, son anda CHP'nin önergeden imzasını çekmesi ile kriz yaşandı. AKP de tekrir-i müzakere için verdiği önergeyi geri çekti. Akdağ, konunun teknik bir düzenleme olduğunu belirtirken, AKP hazırlanacak kanun teklifi ile maddeyi düzeltme kararı aldı.

En düşük maaş 595 YTL

Bütçeye göre en düşük dereceli memur maaşı Ocak ayında 541 YTL'den 595 YTL'ye, Temmuz ayında ise 650 YTL'ye çıkacak. Memur aylıkları ocak ve Temmuz aylarında ayrı ayrı yüzde 2.5 oranında, kümülatif bazda ise yıllık yüzde 5.1 oranında artacak.

Bu artışların yanı sıra ek ödemesi bulunmayan kurumlarda istihdam edilen personele Ocak ayından itibaren yaklaşık 40 YTL ve Temmuz ayından itibaren ise bu tutara 40 YTL daha eklenmek suretiyle yaklaşık 80 YTL tutarında ilave ödeme yapılacak. Eş için uygulanmakta olan aile yardım ödeneği gösterge rakamı ise bin 250'den bin 450'ye çıkarıldı. Böylece, 2006 yılında kümülatif bazda en düşük dereceli memur maaşı yüzde 19.9, ortalama memur maaşı yüzde 12.7 ve en yüksek memur maaşı ise yüzde 5.1 oranlarında artacak.

Sınavsız memur

AKP'li vekiller tarafından verilen önerge ile öğretim üyeleri dışındaki öğretim elamanlarının göreve başladıkları yüksek öğretim kurumunda en az üç yıl çalışmaları 657 sayılı kanuna tabi kadrolara naklen atamaları yapılabilmesi kabul edildi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber