Üniversitelilerden ilginç projeler...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2006 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencileri, Teknoloji Yönetimi dersinin sınavı için "deterjansız çalışan çamaşır makinesi", "kapkaç yapılamayan çanta", "uzaktan kumandalı perde" gibi ilginç projeler hazırladı.

GAZÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkay Dereli'nin, Teknoloji Yönetimi dersi sınavı için farklı projeler istemesi üzerine çalışmaya başlayan öğrenciler, uygulamalı olarak yapılan final sınavında projelerini tanıttı.

Tanıtımı yapılan projelerden "Deterjansız çalışan çamaşır makinesi", "kapkaç yapılamayan çanta", "uzaktan kumandalı perde", "devrilmeyen hacıyatmaz mumu", "bilgisayar monitöründen mangal", "ışıklı kitap okuma gözlüğü", "kar paletli ayakkabı", "otomatik karatahta silicisi", "otomatik kulak temizleyici" ile "dijital zar" projeleri ilgi çekti.

Doç. Dr. Türkay Dereli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde işletmelerin, düşük maliyet ya da ucuz işçilik gibi geleneksel stratejilerle rekabetten kazançlı çıkmalarının olanaksız olduğunu söyledi.

İşletmelerin yeni ürün ve teknoloji geliştirmelerinin zorunlu hale geldiğini vurgulayan Dereli, "Dünya rekabet gücü sıralamasında sonlarda yer alan ülkemiz, teknolojik ürün geliştirme üzerine odaklanmaması halinde dünya ülkeleriyle rekabet edemeyecek. Türkiye olarak acilen bir teknoloji geliştirme süreci başlatmalıyız" dedi.

Türkiye'de herkesin "ne yapmak gerekir" sorusuna yanıt verebildiğini ifade eden Dereli, şunları kaydetti:

"Ancak, (nasıl yapılması gerekir) sorusunun yanıtı tam olarak verilemiyor. Bu soruya (teknolojik yeni ürünler üreterek) yanıtını vermeliyiz. Bu işler elbette gerekli bütçenin oluşturulmasını gerektiriyor. Ayrıca gerekli görülüyorsa ilkokul öğrencilerine dahi teknoloji yönetimi dersi okutulmalı. Ülkemizde teknoloji yönetimi ve yeni ürün geliştirmenin önemi daha yeni yeni kavranıyor, toplumumuz bu konuda bilinçlenmeye daha yeni başladı." Dereli, teknolojik yeni tasarımlar geliştirmeye yönlendirdikleri öğrencilerden, final sınavı için yeni teknolojik ürünler üretmelerini istediğini, öğrencilerin hazırladığı 23 prototip projenin desteklenmesi halinde yenilikçi ticari ürünlere dönüşebileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber