'30 kitap 30 konuşmacı' etkinlikleri sürüyor

Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nce Necip Fazıl Kısakürek'in 30. Vefat Yılı münasebetiyle düzenlenen "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferansları kapsamında "Büyük Doğu" dergisini anlattı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Mayıs 2013 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'30 kitap 30 konuşmacı' etkinlikleri sürüyor

Mevlana Kültür Merkezi'ndeki konferansa, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kamu kurum müdürleri, akademisyenler ile kültür sanat adamları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konya'da son yıllarda çok önemli hizmetlerin yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Sami Güçlü, "30. vefat yılı dolayısıyla Konya'da düzenlenen etkinlikler kapsamında Üstadın 30 kitabını 30 ayrı düşünce, bilim ve sanat adamının seçkin bir öğrenci grubuna anlatması bu şehrin kültürel tarihinin en önemli işidir" dedi.

Prof. Dr. Güçlü, Büyük Doğu dergisinin süreciyle ilgili olarak şunları söyledi:

"1943 yılında Türkiye'nin semasında büyük bir yıldız parlamış ve sadece parlayıp geçmemiş; aydınlığını giderek artırmış, ısıtmış, beslemiş, büyütmüş ve etrafında kümelenen Anadolu gençliğini yeni bir zaman dilimine hazırlamıştır. Bir düşünce adamının bir ülkeyi nasıl değiştireceğinin en güzel örneğidir o. Büyük Doğu dergisi, düşünce hayatımızda bir dönüşümün başlangıcıdır. Büyük Doğu dergisi, 1943 ile 1978 yılları arasında 3 ayrı dönemde 16 devre yayınlanmış, 555 sayı neşredilmiş, 21 defa kapatılmış, yüzlerce dava açılmış ve Üstad bir günde 9 ayrı davadan mahkemeye çıkmıştır. Büyük Doğu, Üstadın dava şuuruyla yetiştirmek istediği gençlere verilmek istenen mesajda en etkili araçtır. Üstadın, özellikler gençler için verdiği emek o kadar önemli sonuçlar verdi ki; onun düşüncesi etrafında halkalanan gençler Anadolu'da yeni halkalar oluşturdular. Anadolu insanı bu nesli kendisi için öncü olarak kabul etti. Bu insanlarla beraber ekonomik ve sosyal hayatta bir gelişme ortaya çıktı. Bugün Türk toplum hayatında çok derin değişmeler meydana geldi ve bunun sonucu olarak siyaset de bundan etkilendi. Necip Fazıl'ın 40 yıl emek verdiği insanlar Türkiye'yi değiştirdiler bugün. Onun için başarıya ulaşmış bir düşünce adamıdır Necip Fazıl ve Büyük Doğu bu mücadelenin adıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber