340 Belediye'nin Köye Dönüştürülmesini Sağlayan Kanunun Personel İle İlgili Bölümleri

Haber Giriş : 21 Aralık 2003 20:18, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:49
340 Belediye'nin Köye Dönüştürülmesini Sağlayan Kanunun Personel İle İlgili Bölümleri

340 Belediye Köye Dönüştürüldü

20.12.2003 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda önemli bir kanun tasarısı görüşüdü. "Bazı Belediyelerin Kaldırılması Hakkında Kanun" teklifi ile son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 2000'in altına düşen belediyeler köye dönüştürülmektedir. Ancak bu düzenlemede; il ve ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediye sınırları içinde kalan belediyeler istisnadır. Daha önce alt komisyonda kabul edilen "belediyelerin komşu olduğu bir belediye devri" yönündeki madde tasarıdan çıkarılmıştır. Kaldırılan belediyelerde görev yapan, memur ve kadrolu işçiler, belediyenin bulunduğu ildeki genel ve katma bütçeli kurumlara Valilik tarafından üç içinde atanacaktır. Bu süre içinde ataması yapılmayanlar, durumlarına uygun il özel idaresi kadrolarına atanacaklardır. Kaldırılan belediyede görev yapan sözleşmeli personel sözleşmeleriyle; geçici işçiler ise vizeli pozisyonlarıyla birlikte il özel idaresine devredilecektir. Memur ve daimi işçiler uygun bir kadroya atanıncaya kadar maaşlarını ve diğer özlük haklarını il özel idarelerinden alacaklardır. Atama yapıldıktan sonra, atama yapılan kadroda alınan aylık, ödenek, yolluk ve diğer ödemeler toplamının, kaldırılan belediyede alınan aylık, ödenek, yolluk ve diğer ödemeler toplamından az olması halinde, aradaki fark kapanıncaya kadar, söz konusu miktar tazminat olarak ödenecektir. Kabul edilen Kanunun tam metnini görmek için tıklayın.


BAZI BELEDİYELERİN KALDIRILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- Son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre, il ve ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediye sınırları içinde kalan belediyeler hariç olmak üzere, nüfusu 2000'in altında olan belediyelerin tüzel kişilikleri kalkar ve bu yerler aynı adlı köye dönüşür.

Tüzel kişiliği kalkarak köye dönüşen bu belediyeler genel nüfus sayımı kesin sonuçlarının Devlet İstatistik Enstitüsünce ilanından itibaren 3 ay içinde valiliklerce bu sonuçlara dayanılarak tespit ve ilan edilir.

Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin, İller Bankası ile sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları hariç, diğer borçları ile hak ve alacakları taşınır ve taşınmaz malları personel, kadro, bütçe ve ödenekleri il özel idaresine devredilir.

Bu belediyelerin tasfiyesi, il özel idaresince yapılır. Tasfiye borcu kalan borçlar, il özel idaresince üstlenilir. Varsa kalan taşınmaz mallar ile bütçe ödenekleri ve haklar ilgili köy tüzel kişiliğine aktarılır.

Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin kalktığı tarihten itibaren, kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlarına faiz uygulanmaz. Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin kalkmasından önceki nüfus durumlarına göre, 2.2.1981 tarih ve 2380 sayılı Belediyelere ve İl Özel İdarelerine Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun hükümleri gereğince genel bütçe gelir vergileri tahsilatından aldıkları payların ayrılmasına, İller Bankası ile sosyal güvenlik kuruluşlarına olan borçları ödeninceye kadar devam edilir. İller Bankası, bu payları borç oranına göre doğrudan kendi alacaklarına mahsup eder ve alacaklı sosyal güvenlik kurumları hesaplarına intikal ettirir.

Madde 2- Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin memur ve kadrolu işçileri, ildeki genel ve katma bütçeli kuruluşların boş kadrolarına ihtiyaç durumu da dikkate alınarak vali tarafından en geç üç ayın içinde atanır. Bu süre içinde ataması yapılmayanlar durumlarına uygun il özel idaresi kadrolarına atanır. Sözleşmeli personel sözleşmeleriyle; geçici işçiler ise vizeli pozisyonlarıyla birlikte il özel idaresine devredilir.

Devredilen memur ve daimi işçilerle ilgili gerekli kadro düzenlemeleri, devralınan kadro sayısını aşmamak üzere 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine bağlı olmaksızın il genel meclisinin kararı ve valinin onayıyla yapılır. Devredilen memur ve daimi işçiler durumlarına uygun bir kadroya atanıncaya kadar halen aldıkları aylık, ödenek, yolluk ve diğer ödemeleri ve özlük haklarını il özel idaresinden almaya devam ederler. Durumlarına uygun bir kadroya ataması yapılanların, bu kadrolarda alacakları aylık, ödenek, yolluk ve diğer ödemeler toplamının, önceki kadrolarında aldıkları aylık, ödenek, yolluk ve diğer ödemeler toplamından az olması halinde, aradaki fark kapanıncaya kadar, söz konusu miktar tazminat olarak ödenir.

Geçici Madde1.- 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre bu Kanunun 1 inci maddesi hükümlerine göre köye dönüşmesi gereken belediyelerin tüzel kişilikleri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın 27 Mart 2004 tarihinde kalkar ve aynı adlı köye dönüşür. Bu belediyeler valilikler tarafından bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş gün içinde tespit ve ilan edilir ve ayrıca ilgili seçim kurulu başkanlığına bildirilir. Buralarda 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler ve mahalle muhtarlıkları ile ihtiyar heyetleri seçimlerinde köy tüzel kişiliği organları seçilir.

Bu belediyelerin taşınır ve taşınmaz malları; hak alacak ve borçları; personel, kadro, bütçe ve ödenekleri hakkında bu Kanunun 1 ve 2 nci maddelerine göre işlem yapılır.

Geçici Madde 2.- Geçici 1 inci madde hükmü uyarınca tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerde, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren, yeni imar planı veya mevcut imar planlarında ek ve değişiklik ile 3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesine göre imar uygulaması yapılamaz. Ayrıca açıktan veya naklen personel ataması ile borçlanma veya bütçede ödeneği bulunmayan hususlarda yeni ihale yapılamaz.

Madde 3.-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4.-Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber