Güvercin göğsüne ameliyatlı çözüm

SAMSUN'da 13 yaşındaki erkek çocuğun göğsündeki, 'güvercin göğsü' (pektus karinatum) denilen şekil bozukluğu, ameliyatla düzeltildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Ağustos 2013 22:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güvercin göğsüne ameliyatlı çözüm

Samsun'da adı açıklanmayan çocuğun göğsündeki şekil bozukluğu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başoğlu başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Yasemin Büyükkarabacak ve Yrd. Doç. Dr. Ayşen Taslak Şengül tarafından gerçekleştirilen ameliyatla düzeltildi. Yrd. Doç. Dr. Büyükkarabacak, çocuğun göğüs kemiği üstüne çelik bir aparat yerleştirilerek uygulanan yöntemle operasyonu yaptıklarını söyledi.

Yrd. Doç. Dr.Büyükkarabacak, "Kaburgaların göğüs kemiğine bağlandığı kıkırdak bölgelerin gelişim dengesizliği ve aşırı büyümesi ile göğüs duvarı deformiteleri oluşur. Düşük komplikasyon oranları bulunan bu ameliyatlar özellikle okulların tatil olduğu yaz aylarında sıklık gösteriyor. Göğüs kafesinin normal şekli yaşa ve bireylerin yapılarına göre değişiklik gösterebilir. Göğüs duvarı deformitelerinin etiyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Kaburgaların göğüs kemiğine bağlandığı kıkırdak bölgelerin gelişim dengesizliği ve aşırı büyümesi ve beraberinde göğüs kemiğinin arkaya doğru çekilmesinin ya da öne doğru itilmesinin, deformitelerin oluşmasında ana unsur olduğu kabul edilmektedir. Buna bağlı olarak en sık olarak kunduracı göğsü (pektus ekskavatum) ve güvercin göğsü (pektus karinatum) denilen tiplerde şekil bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Genetik defekt saptanamamışsa da yüzde 37 oranında ailevi öykü bildirilmiştir" dedi.

Nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve efor kapasitesinin düşük olmasının başlıca şikayetler olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr.Büyükkarabacak, "Belirtiler şekil bozukluğunun derecesi ile ilgilidir ve genellikle büyümenin hızlı olduğu erken ergenlik döneminde ortaya çıkarlar. Hastaların çoğu bu şikayetlerden çok, görüntülerinden rahatsızdırlar. Bu, önemli psikososyal semptomlara yol açabilir. Bu çocuklar genellikle utangaç, içe kapanıktır ve sosyal aktivitelere katılmakta güçlük çekerler" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber