Gizli solcu tanımı Bakan Şener'e hafif kaldı

Haber Giriş : 20 Şubat 2006 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Şener, kendisine yapılan "gizli solcu" yakıştırması için, "Gizli solcu ile hafifletmiş olursunuz. Her Mülkiyeli biraz komünisttir" dedi

Galataport ihalesi ve Samsun - Ceyhan petrol boru hattı projesindeki muhalif tavrıyla öne çıkan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Hamas ziyaretinden Nâzım Hikmet'in mezarının taşınmasına ve içki yasağına kadar ilginç açıklamalarda bulundu.

CNN Türk'te "Ankara Kulisi" programına katılan Şener, kendisinin "gizli solcu" olarak nitelendirildiğinin anımsatılması üzerine "Gizli solcu dediğiniz zaman hafifletmiş olursunuz. Her Mülkiyeli biraz komünisttir" dedi. İçkinin geleneksel ortak hoşgörünün temel kavramı olduğunu dile getiren Şener, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hoşgörü haftası nedeniyle düzenlediği panelde yaşadığı bir olayı şöyle anlattı:

"Bir profesör, ulemanın ne kadar hoşgörüsüz olduğuyla ilgili sunum yaptı. Hemen arkasından söz bana verildi. Konuşmama hocama itiraz ederek başladım. 'Ben de hazırlık yapsaydım ulemanın hoşgörülü olduğuna dair 10 - 15 örnek bulurdum' dedim.

Hoca bir örnek isteyince, Şeyhülislam Yahya'dan "Mescidde riya pîşeler etsün ko riyayı/ Meyhaneye gel ne riya var ne mürai" beytini okudum. Ne diyor bu beyit? Mescitte gösteriş meraklıları gösterişlerine devam etsin. Sen onları terk et. Gel meyhaneye. Meyhanede herkes gönlünce içer. Orada ne gösteriş var, ne gösteriş yapmaya çalışan insanlar.
Neden bir Osmanlı şeyhülislamı içkiyle ilgili konuyu beytinin merkezine yerleştirmiş? Bu, bizdeki hoşgörü kavramıyla içki kavramını örtüşmesinden kaynaklanan bir hadisedir."

Çocuklar içer diye...
Eşinin eve gelen içkileri döktüğü yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Şener, "Bu konuda evde bir sorun yok. Eşim de içkiye alerjisinden değil, evde bulunursa çocuklar merak eder de tadına bakar mı diye böyle yapıyor" dedi.

Nâzım'ın mezarı
Nâzım Hikmet'in mezarı Türkiye'ye taşınmalı mı sorusu üzerine Şener, "O konuda hukuki engel var mı bilmiyorum ama kendisinin de arzusu buydu. Kendi arzusuna uygun bir çözüm bulunması gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Şener, Nâzım Hikmet'i en iyi anlatan dizeleri şöyle dile getirdi:
Onlar ki toprakta karınca, suda balık, havada kuş kadar çokturlar.
Korkak, cahil, cesur, hâkim ve çocukturlar
Yaratan ve kahreden onlardır
Destanımızda yalnız onların maceraları vardır

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber