Selçuklu Mezarları ayağa kaldırılıyor

Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Meydan mezarlığındaki taşlar, ayağa kaldırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2013 21:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Selçuklu Mezarları ayağa kaldırılıyor

Eski Ahlat Şehri Kazısı Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da mezarlıkta yere düşen ve eğilen taşları kaldırma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Eğik taşları düzeltmeye çalıştıklarını ifade eden Karahan, şunları söyledi:

"Çünkü bunlar yıkıldığı zaman daha sonra düzeltilmesi çok daha pahalıya mal oluyor. Onun için şimdiden uğraşıyoruz. Bunlar genellikle alt kısımlardaki taşların eğik kesilmesinden ya da doğal olaylardan dolayı eğilmiş. Bu taşlar zamanla zayıflayarak yıkılıyor. Bunu önleyebilmek için şimdiden tedbir alıyoruz. Basit onarımlarla ve malzeme kullanmadan önce taşların etrafını temizliyoruz, daha sonra taşları kaldırıp teraziye alarak düzeltilmesi sağlıyoruz. Mezarlıkta 8 bin taş var. Bunlardan bin civarında taş ayakta duruyor.

Ayaktaki taşların da pek çoğu eğilmiş vaziyette. Üç yıldır Mezarlıkta yere düşen ve eğilen mezar taşlarını kaldırma çalışmalarına devam ediyoruz. Yere düşenlerin çoğunu kaldırdık. Bu çalışma uzun bir süreci kapsıyor. Bu yıl epeyce yol kat ettik. Bu çalışmalara önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. Ayrıca taşlar için çok zararlı olan mekanik liken temizliğine de devam ediyoruz." Mezarlıkta bulunan taşların üzerindeki yazıları okuma çalışmalarına da devam ettiklerini dile getiren Karahan, şimdiye kadar 200'ün üzerinde mezar taşını okuduklarını yeni veriler ortaya çıktıkça, bilim alemine bu yazıların tanıtılacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber